De danske åle-fiskere står overfor en hård tid, efter »den grønne bekymringsindustri« har krævet endnu et offer, understregede Allan Buch som formand for Bælternes Fiskeriforenings på dennes generalforsamling i weekenden.
»Så i år er det nødvendigt med en ophugningsordning til de danske åle-fiskere,« fortalte Allan Buch, med henvisning til at det nu helt forbydes at fiske ål i sæsonen. Fiskeriet efter ål er tilladt frem til den 15. september, hvorefter det lukkes ned indtil marts næste år.
»Dette forbud rammer især de måneder, hvor det skånsomme bundgarnsfiskeri efter ål normalt finder sted,« kom det frem under formandsberetningen i Bælternes Fiskeriforening, da Allan Buch overfor forsamlingen delte sin bekymring og sine betragtninger.
Dette understøttes af beregninger, fortaget af Danmarks Fiskeriforening i forbindelse med høringen omkring det erhvervsmæssige ål-fiskeri i saltvand. Her fandt man, at i de fleste bedrifter (åle-fiskere) ligger indtægten fra fangst og salg af blank-år på mellem 80 og 90 procent af fiskernes omsætning. Denne indtægt kommer fra aktivitet i månederne september, oktober og november.
Danmarks Fiskeriforening arbejder aktivt på at etablere en ophugningsordning for at støtte fiskerne i at afslutte deres aktiviteter på en ordentlig måde. Allan Buch argumenterede på generalforsamlingen for, at der bør være grundlag for erstatning, på samme måde som det skete, da man nedlagde minkerhvervet på grund af smittefarer. Han påpegede samtidig, at skarven, der er en potentiel smittekilde for flere fuglesygdomme, kunne være et område, hvor man kunne kombinere indsatsen og dermed tackle to problemer på én gang.
Allan Buch udtrykte også sin bekymring for, at en vigtig dansk kulturarv er i fare for at forsvinde, og at det bliver svært at genoprette den, når den først er væk. Han placerede ansvaret på »den grønne bekymringsindustri«, som nu kræver sine ofre: bundgarnsfiskerne og rusefiskerne, der ovenikøbet hører under det skånsomme fiskeri.