Det er Vestre Landsret der fredag tilkendte 29-årige Nick Vejle erstatning for svie og smerte samt tabt arbejdsfortjeneste. Nick Vejle fik en hjerneskade i forbindelse med en arbejdsulykke den 4. august 2014, hvor to fiskere omkom i lastrummet på en fiskekutter i Strandby Havn i Nordjylland.
Sagen er ført af NNF, der til 3F fagbladet fortæller om rettens afgørelse. Nick Vejle lå i dampe af svovlbrinte og fik derved en hjerneskade. På tidspunktet for ulykken, arbejde Nick Vejle som pumpemand på havnekajen med at suge industrifisk fra lastrummet og over i en tankbil på kajen. Den pågældende aften hørte han nødråb fra kutteren og han hoppede derfor ned i lasten for at redde de to nødstedte fiskere. Men som fiskerne blev han også overrasket over svovlbrintedampene og faldt som fiskerne bevidstløs om.
Nick Vejle lå i lastrummet i en halv times tid og var selv tæt på at dø, inden han blev reddet op af røgdykkere fra Frederikshavn Brandvæsen.
Du kan læse om den fire år gamle svovlbrinte-ulykke på Strandby Havn her
Konsekvensen af det forholdsvis lange ophold i lasten var, at Nick Vejle kom til at lide af alvorlige taleforstyrrelser samt spiseproblemer og epilepsi, hvor han havde problemer med at koordinere sine bevægelser. Hans funktionsevne i venstre side af kroppen blev samtidig kraftigt nedsat.
Landsretten har stadfæstet Retten i Hjørrings dom i sagen
Grenaa Lossekompagni, der på ulykkestidspunktet var Nick Vejle’s arbejdsgiver, havde ellers anket byrettens afgørelse fra marts 2018. Her blev han tilkendt en arbejdsskadeerstatning efter ulykken. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har vurderet hans erhvervsevnetab til 95 procent og hans varige mén til 65 procent. Nick Vejle har ikke ønsket at oplyse størrelsen på godtgørelsen, som retten har tilkendt ham. Men han var på ulykkestidspunktet deltidsansat i bijob hos Grenaa Lossekompagni, mens han uddannede sig til industrislagter.
I fagbladet 3F oplyses det, at Nick Vejle havde været ansat i fire uger, da arbejdsulykken skete. Han viste ikke at fisk kunne afgive svovlbrinte, som er farligt at indånde og han havde heller ikke modtaget nogen instruks om altid at blive på kajen uanset hvad. Han var under arbejdet den 4. august heller ikke udstyret med hverken åndedrætsværn eller en såkaldt H2S-måler.(måler svovlbrinte).
Han tænkte ikke over faren i situationen den 4. august 2014, men hoppede resolut ned for at hjælpe de to nødstedte fiskere i lastrummet. Det lykkedes som bekendt desværre ikke og ved ulykken mistede den 21-årige erhvervsfisker Morten Christensen livet sammen med onklen den 58-årige skipper Hans Jørgen Hansen.
Fagbladet 3F er i besiddelse af landsrettens dom og de skriver, at to ud af tre dommere har lagt til grund, at der var en så tæt sammenhæng med de arbejdsopgaver, som Nick Vejle havde på kajen og losningen af fisk, at det var påregneligt, at der kunne opstå en situation, hvor det var naturligt for ham at gå ombord på kutteren.
Derfor mener de to dommere, at Grenaa Lossekompagni burde have instrueret den unge lossemand om farerne ved at bevæge sig ned i lastrummet på en kutter. De to dommere har samtidig lagt vægt på, at Nick Vejle ikke havde nogen erfaring med losning af fisk. Derimod mente den tredje dommer i sagen ikke, at Nick Vejle havde noget behov for at gå om bord på fiskekutteren.
Grenaa Lossekompagni fik efter ulykken et strakspåbud om, at der ved lossearbejdet på kajen skal bruges en såkaldt H2S-måler.