Seafood Rømø A/S lukker sin fabrikationsvirksomhed på Rømø Havn, som følge af usikkerhed om råvareadgangen. »Vi har opsagt 14 medarbejdere, heraf nogle, der har været her i 15 år« siger direktør Ole Daugaard.
Seafood Rømø har gennem en årrække forsøgt at åbne muligheden for at udnytte de rige forekomster af skaldyr i Vadehavet, ikke mindst de seneste år, hvor Miljø- og Fødevareministeren har givet udtryk for støtte til virksomhedens forslag om at udvikle muslinge– og østersfiskeri samt udlægning af kulturbanker i Vadehavet.
Kombinationen af fiskeri og bestandsopbygning gennem kulturbanker har skabt et godt erhvervsfiskeri og et stabilt fødegrundlag for fuglelivet syd for den danske grænse. Et forhold UNESCO har fremhævet i forbindelse med godkendelsen af, at også den danske del af Vadehavet kunne komme på verdensarvslisten. »Det er det perspektiv, vi har forsøgt at realisere i den danske del af Vadehavet, og vi har været inspireret af lokal støtte, herunder fra vores borgmester i Tønder, og positive ord fra vores minister«, siger Ole Daugaard. »Desværre er ministerens styrelser ikke indstillet på at spille med, og nu tillader vores økonomiske råderum ikke, at vi har en fabrik kørende på halv kraft.«
Bestandsanalyse fra Orbicon vraget til fordel for DTU
Seafood Rømø indhentede i 2015 tilbud fra Orbicon om en bestandsanalyse og konsekvensvurdering, der kunne give grundlag for at fiske muslinger fra begyndelsen af 2017, men NaturErhvervstyrelsen valgte et DTU projekt, der hverken har en afslutningsdato for bestandsanalysen eller en konsekvensvurdering. »Det udelukker, at vi kan planlægge vores råvaretilførsel« siger Ole Daugaard”.
»Seafood Rømø søgte om tilladelse til at lægge blåmuslinger på banker, fortæller Ole Daugaard videre, »Det afviste Naturstyrelsen, og da jeg henvender mig til ministeren svarer han blot, at Naturstyrelsen har oplyst, at der ikke kan gives tilladelse til blåmuslingebanker. En sådan ordning ligger ikke indenfor rammerne af den aftale, Danmark har indgået med Tyskland og Holland om ikke at etablere nye kulturbanker af blåmuslinger i Vadehavet.»
Gammel aftale fra Aukens tid
Den omtalte aftale blev indgået af daværende miljøminister Svend Auken i 2001 i en politisk beslutning, som tillod bankedyrkning syd for grænsen, men lukkede muligheden i dansk område. Jeg forstår ikke, at vores minister ikke vil se på, om denne ensidige aftale er god for Danmark. Aftaler kan opsiges, og denne aftale har ikke nogen naturmæssig eller biologisk begrundelse«, siger Ole Daugaard.
Styrelsen gjorde sig til dommer i økonomisk vurdering
Seafood Rømø søgte om tilladelse til at fiske Stillehavsøsters i Vadehavet. Denne østers er invasiv, og Danmark ønsker at begrænse dens udbredelse. Virksomheden fik afslag fra NaturErhvervstyrelsen bl.a. med den begrundelse, at der ikke så ud til at være økonomi i fiskeriet. »Jeg har rigtig svært ved at se, at der er lovhjemmel til at forbyde et fiskeri fordi en myndighed tror det ikke hænger sammen økonomisk« siger Ole »desværre vil ministeren ikke bede NaturErhvervstyrelsen omgøre sin afgørelse, den mulighed har han jo ellers«.
»Jeg er klar over at ord kan flytte meget i politik, men de produkter vi lever af at sælge, kræver en virksomhedsdrift, hvor vores løfter bliver målt på leverance og rettidig levering«, siger Ole Daugaard. »Ministerens ord om, at han har fokus på, og pt. ser på en række initiativer og indsatser, rækker desværre ikke til, at muslingefabrikationen på Rømø kan fortsætte«, slutter en meget skuffet Ole Daugaard sin pressemeddelelse.
Miljø- og Fødevareministeren har skudt projektet til et langvarigt hjørne, uden udsigt til en snarlig løsning. Se ministerens svar her.