Under overskriften »Dengang vi spiste fisk«, søger Fiskeri- og Søfartsmuseet at gøre os alle en smule klogere. Museet slår dørene op fra 10. februar og åbner for en helt ny særudstilling om fisk sammen med Københavns Universitet og Nordea-fonden.
Esbjerg var tidligere en af Nordeuropas største fiskerihavne. Derfor er det også helt naturligt at forestille sig, at man i Esbjerg, selv den dag i dag, har et anderledes forhold til det at spise fisk end andre steder i landet. Spiser Esbjergenserne mere eller mindre fisk end andre danskere – og hvilke fisk synes de bedst om?
Gør fede fisk børn klogere ?
Fiskerimuseets nye udstilling er blevet til i et tæt samarbejde mellem Københavns Universitet og fire danske akvarier og er led i en treårig forskningsindsats, som har til formål at dokumentere, om fed fisk gør børn bedre til at lære.
Skulle det vise sig at være tilfældet, er der endnu engang lykkedes at fremføre beviser for, at det er klogt at spise fisk. Og mens man venter på, at de københavnske forskere når frem til deres resultater, har museet sat sig for at se på esbjergensernes fiskeforbrug.
Kom og besøg museets nye udstilling – og leg dig til ny viden
I særudstillingen kan børn og deres familier lege sig til viden om fisk og sundhed i et interaktivt køkken.
»Det er afgørende for Søfartsmuseet, at vores gæster kan involvere sig i den nye særudstilling, da netop involveringsaspektet giver anledning til større interesse og dermed erkendelse om det, som der ønskes at formidle.« udtaler museumsformidler, Ulrik Geldermann Lützen.
Her kan man tilberede fisk, lege sig til viden om effekterne på hjerne og hjerte, samt lære om bæredygtighed og toksikologiske aspekter af at spise fisk. Gæsterne får også et indblik i forskningsprojektet via små film og kan bidrage til forskningen ved at indtaste deres egne fiskevaner. Det er gennem indtastninger af dine fiskevaner, at man kommer til at se, om Esbjerg spiser mere eller mindre fisk end i andre dele af landet.
Uanset om du spiser lidt eller meget fisk, så garanteres der for, at den nye særudstilling giver alle en oplevelse man taler om, og at man efter et besøg ikke kan undlade at tale om fisk, fiskevaner og fiskeopskrifter med venner og familier. Selv caféen går ekstra meget i fisk fra d. 10. februar, hvor der introduceres en ny fiskeret, som man også kan få en gratis opskrift på med hjem.
Fakta om »Projekt FISK«
Projektets titel er egentligt »Forsknings- og formidlingsprojekt om Fisk børn Sundhed og Kognition« – det blev trukket sammen til det mere mundrette »Projekt FiSK«.
Projektets formål er at undersøge, hvordan fisk påvirker børns sundhed og kognitive funktion samt give danske børn og deres forældre viden om og oplevelser med fisk og sundhed på en sjov, utraditionel, involverende og nuanceret måde.
Samarbejdet mellem Københavns Universitet (KU) og fire akvarier – Kategatcentret i Grenaa, Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, Den Blå Planet i Købehavn og Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg – er nyskabende. Det samme er projektet, der består af lige dele:
- Formidling af den eksisterende viden om fisk på akvarierne
- Forskning på Institut for Idræt og Ernæring, KU hvor man tester 12 ugers indtag af fed fisk – laks, makrel etc. – på 200 børn alderen 8R11;9 år.
Nordea-fonden har støttet projektet med 17,9 mio. kroner.
Den viden der idag er om fisk og sundhed, stammer overvejende fra forskning i dyr og voksne samt fra forsøg med fiskeolie.
Projektet har valgt at fokusere på fede fisk, da de har et højt indhold af omega-3-fedtsyrer, som har en gavnlig effekt på risikoen for hjertekarsygdom hos voksne og måske kan gavne indlærings- og koncentrationsevnen. Nu undersøges effekten af fed fisk på børn, og det giver nye muligheder for at udvikle mere præcise kostanbefalinger til børn.