For knapt tre år siden kunne A/S Læsø Fiskeindustri holder 50 års jubilæum, solidt forankret på den nordjyske ø og samtidig fejre, at industrien fortsat er førende indenfor sit felt i Europa.
At Læsø Fiskeindustri er et produkt af sin egn og folkene omkring, fandt fisker Claus Stenmann Hansen fra Svaneke ud af, da han her midt i Juni havde besluttet sig for at besøge den fiskeindustri der iøjeblikket aftager alle de jomfruhummer han lander.
Det Bornholmske fiskeri ligger underdrejet og den Bornholmske fisker, har været tvunget til at søge nye græsgange for i år, så fiskeriet kan kaste lidt af sig så skruen fortsat kan holdes i vandet. Området omkring Læsø, midt i Kattegat og tæt på skagerrak er ideelt, når den lille trawler R200 Cometen lader sit trawl slæbe efter de friske jomfruhummer.
Det var Svend Ole Larsen Økonomidirektør for Læsø Fiskeindustri der tog imod fiskeren fra Bornholm, der efterfølgende fik »the grand tour« i fabrikationen og en udførlig forklaring på håndteringen af Jomfruhummerne. De helt friske og levende jomfruhummer sorteres og pakkes i forskellige størrelser og bliver efterfølgende emballeret, hvorefter de lynfryses, så råvarens høje kvalitet og gode smag bevares hele vejen ud til kunderne i hele verden.
Hele processen foregår selvfølge samme dag som hummerne er landet på kajen, så Læsø Fiskeindustri efterlever virkeligt »Den korte vej tra Hav til Bord«.
På vejen rundt i produktionen, kunne Claus Stenmann Hansen også lige nå at hilse på medarbejderne på Fiskeindustrien, hvor flere har været ansat i mere end 20 år og således har oparbejdet en ganske pæn anciennitet og erfaring. En dygtig medarbejderstab der kommer fra lokalområdet og alle med et godt drive og engagement, der smitter af på arbejdsmiljøet, produkterne og ikke mindst produktudviklingen, der i de kommende generationer, gerne skulle holde Læsø Fiskeindustri på toppen.
At Fiskeindustrien tager arbejdsmiljøet alvorligt, kunne Svaneke fiskeren konstaterer, da de passerede de store industrirobotter, der har overtaget medarbejdernes dengang ensidige og gentagne arbejdsprocesser og tunge løft. De aflaster og forbedre arbejdsmiljøet væsentligt og sammen med hyppig jobrotation i arbejdsprocesserne for medarbejderne, samt Fiskeindustriens løbende investeringer i den nyeste teknologi, er Læsø Fiskeindustri nået i mål som en god arbejdsplads.
Det hele sammenholdt med dygtige råvareleverandører, kan Læsø Fiskeindustri bryste sig af, at være blandt de største i verden på deres område. Hvilket Claus Stenmann Hansen da heller ikke var i tvivl om, da har senere samme dag kunne forlade Fiskeindustrien, langt klogere og mere oplyst end da han ankom nogle timer forinden.
Det hele handler om den lille Jomfruhummer, også kaldet dybvandshummer, som lever på havbunden i omkring 25R11;250 meters dybde i havet omkring Danmark og Læsø samt i Nordsøen. Den særlige danske og nordeuropæiske jomfruhummer betragtes i hele verden som en eksklusiv delikatesse, og den udgør samtidigt det primære produkt for Læsø Fiskeindustri.