Greenpeace rapport er ikke overraskende kritisk overfor fiskeriet og specielt bund-trawling, får hårde ord med på vejen, i det arktiske område, men det er samtidigt et vildskud af de helt store og bliver ifølge en rapport fra Seafish tilbagevist fuldstændgt.
Men læs først Greenpeace argumentation – kort herefter følger Seafish rapporten i en ny artikel, her på FiskerForum.dk.
I den nyligt udsendte rapport, advarer Greenpeace netop mod det tiltagende fiskeri, i blandt andet den norske del af det arktiske havområde Barentshavet.
Miljøorganisationen fremfører at horder af industri-fartøjer nu invaderer de uberørte havområder i Arktis, som følge af de tiltagende klimaændringer der afdækker tidligere tiders isdækket havområder.
Disse uspolerede områder af Barentshavet er hjemsted for en rig og mangfoldig natur, dvs. en biodiversitet med fisk og dyr, samt sjældne og hvirvelløse dyr, hvaler og isbjørne plus mange flere arter.
I rapporten, som kan være interessant læsning, har man valgt at fokusere på den norske del af Barentshavet. Og her er man kommet frem til, at i en periode på tre år, er et stigende antal fiskefartøjer, både nationale og internationale, begyndt at invadere, som Greenpeace kalder det, området som tidligere var utilgængeligt pga. isdækket.
Det er fiskerivirksomheder der leverer til et netværk af eksportører og distributører, som igen forsyner de globale markeder i Asien, Nordamerika og Europa med fisk og skaldyr. I rapporten er der en analyse af fartøjernes tracking-data der viser, at mere end 100 russiske og norske trawlere, de seneste tre år, har været involveret i fiskeri i den nordlige Barentshavet tæt på Svalbard.
Klimaændringer åbner nye områder i Arktis for allerførste gang. Nogle virksomheder ser dette som et nyt forretningsområde, mens Greenpeace ikke overraskende, ser det som en chance for at beskytte et skrøbeligt økosystem, før det er for sent.
Læs rapporten fra Greenpeace »This far, no further«