Den danske østersuge offentliggør sit program for hele Danmark Over hele landet afholdes arrangementer med danske østers. Fra fredag d. 9. til søndag d. 18 oktober fejrer Danmark sine østers, når den danske østersuge ”Oyster Trophy Week” løber af stabelen for femte år i træk.
Oyster Trophy Week skyder den danske østerssæson i gang med et festfyrværkeri af østersoplevelser. Østersen kan findes og spises i Danmark fra efterårsferien og frem til maj. Den danske østersuge har østersoplevelser både for børn og voksne, garvede østersspisere og nysgerrige. Danske østers er i verdensklasse
Danmark har to slags østers.
De danske Limfjordsøsters er en unik og verdenskendt delikatesse. Af mange betragtes den som verdens bedste østers. Det er den sidste store stamme af den oprindelige europæiske østers, der lever i Limfjorden. I resten af Europa er den europæiske østers ramt af sygdom og bestanden ødelagt af overfiskeri.
Både turister og lokale flokkes nu også om de danske Vadehavsøsters, der findes i bankevis på den sydvestjyske havbund. Det er en stor naturoplevelse at vandre ud i Vadehavet ved lavvande og samle ind af de millioner af østers som lever der. Og hvis man er vant til østers fra køledisken, er det noget helt andet at spise vilde østers.
De østers, der er vokset frem i Vadehavet, har bredt sig fra Frankrig, som importerede Stillehavsøsters i begyndelsen af halvfjerdserne efter at de lokale østers var blevet ramt af sygdom.
”Vi har en af verdens fineste og mest eksklusive fødevarer. Men de fleste danskere kender ikke til vores østers. Vi eksporterer dem stort set alle sammen. Og der hvor vi sælger dem, er der ingen der aner hvor de kommer fra. De danske østers fortæller både om vores natur, og om behovet for at beskytte oprindelige arter. Vi skal være stolte af, og kendt for, vores østers. Derfor afholder vi den danske østersuge”, forklarer kommunikationschef i Food Organisation of Denmark, Kasper Fogh Hansen.
Gallamiddag Ved Vadehavet og i Limfjorden
Her kan du selv samle dine østers på østersbanker, der er blotlagt ved lavvande eller på lavt vand i Limfjorden. Ugen vil byde på et væld af forskellige pop-up middage og alternative østersserveringer.
- Du kan komme til pop-up med østerssuppe, naturvin og gæstekokke, få østers og øl til at gå op i en højere enhed eller kombinere østers og absint. Du kan deltage i den ultimative østersaften på Henne Kirkeby Kro eller tage til gallamiddag midt ude i Vadehavet med vand til anklerne.
- Du kan se østersåbning i lyntempo fra tilskuerpladserne til Danish Oyster Cup, hvor landets mest rutinerede østersåbnere dyster på tid på den Tir Na Nóg Pub i Aarhus eller turnere mellem østersserveringer på Aarhus’ restauranter på en Urban Oyster Safari.
- Du kan tage på cykeltur i København med Cykelkokken, overvære kåringen af Verdens Bedste Østers på Fanø eller møde champagneproducenten Louis Roederer til en storslået champagnemiddag hos i Aalborg.
- Du kan samle børnene til det særlige østersarrangement. Hvor de små størrelser for eksempel kan samle østers ved Vadehavscentret i Ribe på østerssafarier, der er særligt egnede til lidt kortere ben.
- Du kan også samle børnene til Smallchefs’ østers-madskole.
- Du kan tage hele familien med til at smage gratis østers hos de Maritime Nyttehaver, de små kolonihaver for skaldyr og tang nedsænket i Københavns Havn.
På Fanø er der særligt mange aktiviteter, og fødevarer spiller en væsentlig rolle for Fanøs turisme og fremtid. ”Vi har allerede set en voksende interesse blandt kunderne for at smage på Fanø og det nyder både de lokale producenter og restauranterne godt af. De store mængder af østers i Nationalpark Vadehavet indgår i denne satsning og derfor er Fanø med i Oyster Trophy Week med hele 6 arrangementer,” forklarer borgmester Erik Nørreby på Fanø. Alt dette og meget mere er kun et mindre udpluk af ugens aktiviteter. Hop med ombord, når vi fejrer de fantastiske danske østers i både øst og vest – her er både noget for naturentusiasterne, historienørderne, restaurantgængerne, champagneelskerne og alle andre.
Hold øje med www.oysterweek.dk.
Bag Oyster Trophy Week står de 3 jyske regioner og FOOD (Food Organisation of Denmark).