Det er ikke kun i Sverige man oplever en stigning i døde sæler, nu melder Fiskeri- og søfartsmuseet i Esbjerg også om alarmerende store fund af døde sæler omkring Skallingen og på Fanø.
Fundne er gjort henover weekenden og det er for tidligt ifølge Søfartmuseet, at spå om det er den frygtede sæl-pest der har ramt de spættede sæler i Sydvestjylland. Prøver af de døde sæler er nu sendt til analyse og undersøgelse på DTU Veterinærinstituttet i København.
Men det er ikke kun Danmark der slås med sælerne, svenskerne har samme problemer, der nu ser ud til at naturen selv er begyndt at regulere antallet. Siden foråret har svenske forskere fundet mere end 250 døde sæler omkring Göteborg.
Svenskerne undersøger også for sæl-pest
Det er forskere fra det svenske Statens Veterinærmedicinske institut SVA og Naturhistorisk Rigsmuseum i Stockholm, der siden har sat alle sejl ind på at finde smittekilden. Der tages prøver at de fundne sæler, men problemet er at mange er i så dårlig stand, at det er svært at få brugbare prøver fra dem. Man overvejer nu i stedet at tage prøver fra levende sæler, for ad den vej at finde årsagen til de mange dødsfald.
Der er flere teorier omkring udbruddet blandt sælerne i Sverige, og en af disse går på viruset PDV (Phocine Distemper Virus) , som er en variant af det virus der forårsager sælpest. Indtil videre har prøverne været negative, hvilket vil sig man ikke har fundet spor af den frygtede sælpest blandt de svenske sæler. Men man fortsætter indtil de svenske forskere er sikre på hvad dødsårsagen kan være og indtil man helt kan udelukke PDV viruset.
Dette virus har tidligere været skyld i mange tusinde sælers død, siden 1988 med 23.000 døde sæler og 2002 med mere end 30.000 døde sæler i hele Europa samt i 2007 hvor det gjorde en ende på 3000 spættede sæler.
Svenskerne regner med at have omkring 10.000 spættede sæler langs den svenske kyst, så en smittende og dødelig virus kan hurtigt bredde sig i det tilfælde de bliver ramt. Noget der bekymre de svenske forskere, for tallet af fundne sæler stiger uge for uge. Ligeledes er der dansk bekymring. Den sidste tælling i Vadehavsområdet fra 2012, der tælles hvert femte år, var på rekordhøje 26.220 spættede sæler, så problemet er absolut ikke mindre her.