PhD Dr. Jonny Bowden, en anerkendt amerikansk ernæringsekspert, skriver i Huffington Post om mediernes sensationslystne skræmmeoverskrifter, specielt her i den sidste tid, hvor vi bliver bombarderet med påstande om den angivelige sammenhæng mellem Omega-3 og Prostata kræft.
Ved gennemgang af den nye undersøgelse, der angiveligt påviser sammenhængen med omega-3 og prostatakræft, har fået følgende bemærkninger med på vejen af Dr. Jonny Bowden.
Baggrunden er flere amerikanske avisoverskrifter, der ukritisk blot har bragt budskabet videre, uden fagligt belæg samt ordentlig underbygning og dokumentation.
*Omega-3 kosttilskud forbindes med prostatakræft (Fox News)
*Omega-3 kosttilskud kan øge prostatakræft risikoen (Telegraph)
*Fiskeolie kosttilskud knyttet til prostatakræft ( Health News)
*Mænd der tager Omega-3 kosttilskud har 71% højere risiko for prostatakræft (NY Daily News)
*Omega-3 kosttilskud kan udløse prostatakræft (Nursing Times)
*Omega-3 fedtsyre forbindes med højere kræftrisiko (CNN)
Når man læser dette, siger Dr. Jonny Bowden, kan man foranlediges til at tro, at undersøgelsen har delt en gruppe mænd i to, hvoraf den ene gruppe har fået fiskeolie kosttilskud og den anden placebo og fundet, at dem der tog fiskeolie tilskuddet fik en betydelig forhøjet prostatakræft risiko.
Dette kan ikke være mere forkert.
Det første som springer i øjnene, er at der ikke på noget tidspunkt i undersøgelsen, har været givet fiskeolie kosttilskud. Denne undersøgelse har blot set på indholdet i blodet af langkædede fedtsyrer, som dem der findes i fisk (EPA og DHA) og selv dèr, er sammenhængen mellem et højere indhold i blodet og prostatakræft, kun fundet for DHA. Der blev ikke fundet nogen sammenhæng mellem EPA og prostatakræft, heller ikke mellem prostatakræft og ALA (Omega-3 findes i flax og chia).
For at gøre det helt klart, fortæller Dr. Jonny Bowden videre, så blev der ikke givet noget fiskeolie kosttilskud til deltagerne. Men med så mange andre undersøgelser i disse dage, var dette et observations studie, baseret på oplysninger indsamlet fra deltagere af Prostata Cancer Prevention Trial 1994 – 2003 og var derfor ikke et forsøg, men blot en observation af hvorledes tingene var fundet i denne sammenhæng.
Endeligt konkluderer Dr. Jonny Bowden, at der er offentliggjort så mange tusinde undersøgelser af Omega-3 fedtstoffet de sidste 3 årtier. Vel og mærket veldokumenteret undersøgelser der anbefaler at spise fisk og eller tage et fiskeolie tilskud jævnligt.
Dr. Jonny Bowdens indlæg i Huffingtonpost.com kan ses her nedenfor. (Engelsk udgave)