Trods kritik, så bliver det svært at lave om på linjeføringen af den kommende Baltic Pipe gasledning. En mere sydlig linjeføring er dyrere, og vil samtidig medføre, at gasledningen føres ind i et såkaldt Natura 2000-område.
Det oplyser Niels Bjørklund, som har det overordnede ansvar hos Energinet for miljøvurderingen af Baltic Pipe. Hans vurdering kommer efter kritik fra blandt andre bundgarnsfisker Allan Buch og golfformand Jørgen Jæger.
»I første omgang vælger vi den korteste vej, den justerer vi bagefter efter miljøforhold, og hvem vi ellers måtte genere af erhvervsliv og boligområder,« forklarer Niels Bjørkbom til fyens.dk.
Han forklarer, at gasledningen som udgangspunkt skal ledes udenom Natura 2000-områder, hvilket opnås ved at krydse Lillebælt ved Skrillinge Strand. Flyttes linjeføringen sydpå, havner den inde i et Natura 2000-område, samtidig med, at projektet bliver mellem 300 og 500 millioner kroner dyrere alene i anlægsudgifter.
Flere kritiske røster
Bundgarnsfisker Allan Buch har til fyens.dk oplyst, at han må lade sit fiskeri ligge stille i et halvt år på grund Baltic Pipe. Også Golfklubben Lillebælt forudser et tab, mens biolog Søren Larsen har udtalt til TV2 Fyn, at havmiljøet vil lide stor skade, når der under anlæggelsen skal gravis ind i de dybe skrænter ved Skrillinge og Fænø.
Til dette siger Niels Bjørkbom, at det ikke er muligt at gennemføre et så stort anlægsprojekt, uden at nogle bliver generet. Han oplyser endvidere, at hvis nogen må lade fiskeriet ligge stille, så vil disse blive kompenseret. Niels Bjørkbom vurderer desuden, at såkaldte dybdeboringer under Lillebælt kan minimere miljøbelastning af ledningsarbejdet.
Baltic Pipe er nu i forhøringfase, og i sidste ende er Miljøstyrelsen den myndighed, der skal godkende den endelige linjeføring.