Grundlæggeren af Noma den danske stjernekok Mads Refslund præsenterede sammen med 2 nordiske kollegaer, det nye nordiske køkken – New Nordic Cuisine – på et velbesøgt madlavningsshow på Nordic Cool-festivalen i Washington D.C.
På en time biksede de tre nordiske stjernekokke, danske Mads Refslund, svenske Ulrika Bengtsson og nordmanden Morten Sohlberg, en lang række nordiske delikatesser sammen, hvor teamet var det nordiske køkken med fokus på kvalitet og lokalitet.
Mads Refslund, som nu ejer og driver restaurant Acme i New York, var første kok ved køkkenbordet og sin vanelige idiologiske tilgang til faget, besvarede han selv spørgsmålet om hvad er Nordic Cuisine. Det er ikke kun råvarene, men også måden at tænke på og søge at anvende det, som findes i vores nærhed, og som er lige ved hånden.
Først en vintersalat med spinat og andelever og derefter grøntsagsretten ‘Brændt Mark’ med blandt andet løg og gulerødder og afslutningsvis en specialitet bestående af langtidskogt hvidkål og saltede sild.
Den svenske kok Ulrika Bengtsson havde samme tilgang til de lokalt dyrkede råvarer, som sin danske kollega og frembragte et par varianter af den klassiske svenske “kroppkakor”, hvor den første var med en 300 år gammel opskrift fra smålandet, hvor ingredienserne var revne kartofler, æg og mel som æltes til en dej hvor man fylder stegt flæsk og hakkede løg i og serveres med svenske tyttebær. Hun praktiserer i dag sin kogekunst i restauranten Ulrika’s med “slow cooking”, som den helt bærende idé.
Nordmanden Morten Sohlberg er som sidste mand ved køkkenbordet, medejer at restaurantkæden Smörgås Chef i New York sammen med svenske Ulrika Bengtsson, hvor der i dag udelukkende serveres nordisk mad, med råvare fra deres fælles landbrug i Catskills Mountains.