Det er forskere fra Aalborg Universitetshospital der har forsket i danskernes blodtryk, der har fundet at det stabiliserer sig, når patienterne spiser mere fisk.
Fiskespisere kan blive blodtryksmedicinen kvit. Hvilket de nordjyske læger også er ude at anbefale og fortælle, at det virkeligt kan betale sig at spise sundt og gerne fisk.
20 procent, svarende til ca. en million danskere med forhøjet blodtryk, kan helt undgå medicinering, hvis de istedet bytter den normale middagsret ud med fiskeretter i stedet.
Fisken, er det simple og enkle lille trick, der har den store virkning. Det kan i bedste fald fjerne behovet for livsland blodtrykssænkende medicin.
Du kan læse om de danske forskeres opslag i det Videnskabelige tidsskrift Nutrition Research her.
Overlæge og professor i nyremedicin på Aalborg Universitetshospital Jeppe Hagstrup Christensen fortæller på den baggrund, »De patienter, som havde det højeste indhold af nR11;3 fedtsyrer i blodet, og som spiste mest fisk, hvilket blev bekræftet via et spørgeskema, var også dem, som efter et år havde undgået at skulle i medicinsk behandling for deres forhøjede blodtryk«.
Forskerne fulgte 115 patienter, der alle havde fået konstateret forhøjet blodtryk. I et år fik de alle behandling for deres forhøjet blodtryk og hos 21 af patienterne, fandt man at de helt havde undgået medicinen ved i stedet at indtage fisk eller fiskebabletter. Hos disse 21 patienter, var indholdet af N3-fedtsyrer højt i blodet.
Jeppe Hagstrup Christensen påpegede, at selvom disse patienters blodtryk ikke var helt på niveau som tidligere, så var blodtrykket acceptabelt. Lige bortset fra indtaget af n3-fedtsyrer var gruppen sammenlignelig, både hvad angår BMI, livsstil m.v.