Særligt i de senere år er flere gebyrer steget for erhvervsdrivende på ministerområdet for fødevarer, landbrug og fiskeri. Den udvikling vil minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) vende.
Udsving og stigninger har præget gebyrerne på Fødevareministeriets område særligt i de senere år. Det giver uklarhed, og for den enkelte erhvervsdrivende er det heller ikke altid tydeligt, hvorfor prisen for den samme ydelse fra myndighederne stiger. Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) vil nu vende udviklingen med stigende gebyrer.
Det skal ikke være stigende gebyrer, som skaber usikkerhed og sætter en kæp i hjulet for erhvervet, mener ministeren.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) siger: »Jeg har stor forståelse for, at erhvervet har kritiseret de stigende gebyrer, som de har oplevet. Den udvikling skal vendes, for stigende gebyrer kan sætte en stopper for de gode intentioner, der er ude i erhvervene.«
Ministeren vil igangsætte følgende tilpasninger for at stoppe stigninger eller sænke gebyrer:
- Den normale justering af gebyrtakster til 2025-niveau efter den almindelige pris- og lønudvikling bliver undladt, hvor det er muligt i henhold til bl.a. EU-regler. Dermed vil en stigning på ca. 1 mio. kr. undgås.
- Derudover berosættes en række potentielle gebyrstigninger på ca. 33 mio. kr. i 2025, som er ud over den nævnte pris- og lønregulering. Det vil i stedet blive søgt at bringe gebyrordningerne i økonomisk balance på andre måder, f.eks. ved omkostningsreduktioner på ordningerne eller anden finansiering.
- Der afsættes i alt 4 millioner kroner årligt til at kunne gennemføre gebyrreduktioner på Fødevareministeriets område. De vil blive udmøntet i første halvdel af 2025 efter en nærmere konkret vurdering.
Ministeren igangsætter herudover et større analysearbejde med ekstern bistand for at nedbringe gebyrer for de erhvervsdrivende yderligere:
- Effektivisering af myndighedernes kontrol vil være et vigtigt fokusområde i analysen. Det vil også kunne medføre mindre tidsforbrug for de erhvervsdrivende ifm. kontrollerne.
- Der skal bl.a. laves et nabotjek, hvor konkrete sammenligninger vil vise, om vi i Danmark overimplementerer EU’s forordninger. Viser det sig nogle steder at være tilfældet, vil det både kunne reducere selve gebyrtaksterne og de administrative byrder for de erhvervsdrivende.
- I analysen inviteres erhvervet til at bidrage med deres praktiske erfaringer og idéer.
- Analysen ventes færdig senest den 1. maj 2025 med henblik på, at ministeren i forlængelse heraf vil træffe politisk beslutning om yderligere indsatser for at kunne sænke gebyrerne yderligere.
- Ovenstående tiltag skal bidrage til at vende udviklingen, og tiltagene vil gennemføres, så det sker med respekt for EU’s statsstøtteregler, der har til formål at sikre ens konkurrenceevne i EU, og inden for krav i øvrige EU-forordninger, samt at også statens budget- og regnskabsregler for gebyrordninger efterleves.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) har i løbet af sin ministerperiode lavet tilpasninger for at afbøde eller sænke gebyrer:
- Med Fødevare- og Veterinæraftalen reduceres den gebyrfinansierede kontrol som led i en mere målrettet kontrol på fødevareområdet, så der bl.a. ofte kun vil være ét opfølgende kontrolbesøg og deraf tilsvarende mindre betaling for den erhvervsdrivende.
- Som led i politisk prioriteret opgavebortfald sker der reduktioner på gebyrfinansierede kontroller på flere mindre ordninger. Det drejer sig om kontrol af kosttilskud og Salmonella Dublin samt målretning af kontroller på baggrund af forbrugeranmeldelser.
- I Aftale om et Grønt Danmark skal der afsættes 45 millioner kroner årligt fra 2029 til gebyrsænkning for slagterier m.v.
- Ministeren etablerer fra 1. februar 2025 en de minimis-støtteordning, der skal afbøde en gebyrstigning på gård- og nødslagtning, der trådte i kraft 1. februar 2024, da gebyret skal følge budgetvejledningens regler om balance. Ordningen er bagudrettet, så landmænd kan ansøge kompensation for stigende gebyrer fra 2024 og frem.
- Tilsvarende er gebyrstigninger undgået for små slagterier svarende til ca. 3,5 millioner kroner årligt, idet der med virkning fra 2024 tilføres flere midler til den støtteordning, der delvis kompenserer små slagterier for deres kontrolomkostninger.
Og i første del af 2024 fjernede ministeren gebyrer på en række mindre kontrolordninger for ca. 4 millioner kroner årligt. Det drejer sig om bl.a. godkendelsesordninger, kontrol af hundekenneler og attestationer af kæledyr.
Det er alt sammen med fokus på, at opgaverne bliver løst bedst muligt og samtidig for at skabe stabilitet og klare rammer for erhvervet.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) siger: »Jeg har et stærkt fokus på at forenkle og effektivisere indsatserne på mit ministerområde, så myndighedsopgaverne løses professionelt og effektivt både fagligt og omkostningsmæssigt.«