Antarktis er et kontinent (14 mio kvadrat-kilometer), dobbelt så stort som Australien og med ekstremt vejr med temperaturer ned til -89,2 °C. En polarørken med en stærk katabastisk vind, en dræningsvind som opstår når luften over iskappen afkøles mere end luften omkring og hvor vindstødene kan komme over 300 km/t. Et ugæstfrit område, men også et område der rummer mange hemmeligheder.
Nye arter bliver jævnligt opdaget, som for nyligt da forskere fandt en ny art, en antarktisk dragefisk kaldet (Akarotaxis gouldae), som levede i havdybet under isen. Opdagelser som denne er ikke ualmindelige – alene i verdenshavene opdages der omkring 2.500 nye arter om året, hvoraf flere stammer fra havene omkring Antarktis.
Men klimaforandringer sætter også sine spor her, så hav-isen omkring Antarktis nu smelter tidligere og dannes senere. Det skaber store problemer for dyrene, der er afhængige af isen.
Et godt eksempel er kejser-pingvinen, som bruger isen til at bygge rede og passe ungerne. Hvis isen forsvinder for tidligt, inden ungerne kan svømme, kan det føre til, at hele kuld går tabt. Kejser-pingvinen er derfor klassificeret som ‹næsten truet‹ på den internationale rød-liste over truede arter.
For andre arter, som den lille krebsdyr krill, er hav-isen også afgørende. Krill er en vigtig fødekilde for mange af havets dyr, og hvis krill-bestanden bliver påvirket, kan det forstyrre hele økosystemet.
Et varmere klima kan gøre Antarktis mere gæstfrit for arter, der normalt ikke lever der. For eksempel er små dyr som springhaler og mider begyndt at etablere sig i de varmere dele af kontinentet. I havene er der også blevet observeret fremmede arter, men forskerne ved endnu ikke, hvor stor en trussel de udgør.
Antarktis skjulte potentiale
Antarktis’ unikke dyr og planter har tilpasset sig ekstreme forhold. Disse særlige egenskaber kan have stor værdi for mennesker. For eksempel kan forskning i arter fra Antarktis bruges til at udvikle medicin, forbedre fødevareopbevaring eller skabe nye fødevarer.
En af de vigtigste arter, krill, spiller ikke kun en stor rolle i økosystemet, men kan også være vigtig som ressource for mennesker i fremtiden.
Forskernes viden om Antarktis er stadig begrænset, og det gør det svært at forudsige, hvordan klimaforandringerne vil påvirke området. Men én ting er sikkert: De forandringer, der sker her, vil have konsekvenser for hele kloden.
Havet omkring Antarktis er vigtigt for globalt fiskeri, men aktiviteterne her kræver balance mellem udnyttelse og beskyttelse af de følsomme økosystemer, som spiller en kritisk rolle i verdenshavene. Så mens Antarktis både er fascinerende og sårbart – er det afgørende at beskytte det, mens vi fortsætter med at lære mere om dette isdækkede kontinent.