Eksporten af fiskeprodukter i 2024 indeholder de vigtigste fiskeprodukter som Grønland plejer at eksportere til udlandet. Det drejer sig om rejer, torsk, hellefisk, krabber og stenbiderrogn. Dermed er en række eksportvarer ikke inkluderet i tallene, fx rødfisk, havkat, pelagiske fiskearter, kammuslinger samt produkter af sæl, får og andre dyr.
Værdien af eksporten falder
Eksportværdien i perioden januar måned 2024 til oktober var på 3.989 mio. kr. i forhold til samme periode sidste år. Der er tale om et fald på 425 mio. kr., svarende til 9,6 pct. det skal dog understreges at tallene er foreløbige tal og derfor skal de tolkes med varsomhed.
- Rejer – Eksportværdien af rejer er i januar-oktober 2024 faldet med 12,2 pct. i forhold til samme periode sidste år. Det svarer til et fald på 283 mio. kr. mængderne faldt med 7,8 pct. og priserne faldt med 4,8 pct.
- Hellefisk – Eksportværdien af hellefisk er faldet med 5,6 pct. mængderne er faldet med 12,7 pct. og kiloprisen er steget med 8,1 pct.
- Torsk – Eksportværdien af torsk er samlet set faldet med 10,9 pct. mængderne er faldet med 6,4 pct. og kiloprisen er faldet med 4,8 pct.
- Krabber – Eksportværdien af krabber er faldet med 8,6 pct. mængderne er faldet med 9,7 pct. og kiloprisen er steget med 1,2 pct.
Eksporten fordeler sig primært mellem fire markeder:
- Asien: 35 % af omsætningen (2 milliarder kroner)
- Europa: 26 % (1,5 milliarder kroner)
- Skandinavien: 19 % (1,1 milliarder kroner)
- Nordamerika: 17 % (1 milliard kroner)
Asien er det største marked, men Royal Greenland ser også muligheder i de øvrige regioner for at styrke deres økonomi.
Grønlands fiskeeksport står altså over for udfordringer, men der arbejdes aktivt på at vende udviklingen.