Foreningen »Køge Bugt Stenrev« glæder sig over den nye grønne trepartsaftale, som regeringen netop har fremlagt. Aftalen, der er indgået efter lange forhandlinger, har fokus på at genoprette Danmarks havmiljø, især i områder som Lillebælt, Øresund og Køge Bugt. Der er afsat 80 millioner kroner mellem 2026 og 2030 til at forbedre havets natur, herunder genoprette tabte naturtyper som stenrev.
Stenrev er vigtige for havets økosystem, da de giver levesteder for fisk og planter. Hos Køge Bugt Stenrev har formand Allan Scheller længe kæmpet for at genetablere stenrev i bugten. Han mener, at den nye aftale er en stor milepæl:
Vi er meget glade for, at havmiljøet nu får opmærksomhed. Det giver os motivation til at fortsætte arbejdet, siger han.
Foreningen har allerede haft succes med at skabe nyt liv i bugten ved at lægge sten ud, og Allan Scheller understreger, at konkrete tiltag kan gøre en stor forskel hurtigt.
Ambitiøse planer på vej
I løbet af det seneste halve år har Køge Bugt Stenrev haft møder med politikere på Christiansborg. De har præsenteret en plan for 12 nye stenrev, hvor op til 60.000 kubikmeter sten skal lægges ud for at forbedre havbunden yderligere. Foreningen har søgt 50 millioner kroner fra Hav-naturfonden til at gennemføre projekterne.
»Hvis vi kan realisere de her projekter, vil det være en kæmpe sejr for havmiljøet,« siger Allan Scheller til avisen Sjællandske Nyheder.
Aftalen er en del af en større plan, hvor 43 milliarder kroner skal bruges på at omstille Danmarks arealanvendelse og forbedre miljøet. Havets natur har fået en central plads i denne plan, og Køge Bugt er et af de steder, der kan drage fordel af indsatsen.
Allan Scheller ser frem til at dykke ned i aftalens detaljer, men han er allerede stolt over det arbejde, foreningen har gjort for at sætte stenrev og havets natur på den politiske dagsorden. »Vi har vist, at stenrev kan gøre en forskel, og vi er klar til at fortsætte kampen for et sundere havmiljø,« afslutter han.
Læs artiklen her i SN.dk »Stenrev: En sejr for os, at man nu ser på konkret naturgenopretning.« (kræver abonnement)