Det er biolog, radiovært og foredragsholder Alexander Holm der i et debatindlæg i Altinget.dk, kritiserer SVM-regeringens og fiskeriministerens linje i forhold til fiskeri. Han mener, at ministerens beslutninger skader fiskeriet og miljøet ved at give grønt lys til overfiskeri. Sidste år blev der aftalt bifangstkvoter for torsk, som lå langt over det anbefalede niveau, og i år er det fortsat i samme spor.
Ifølge Holm ignorerer ministeren de videnskabelige råd, hvilket han kalder skadeligt både for fiskeriet og for havmiljøet. Han mener, at dansk fiskeri er langt fra bæredygtigt, når man ser bort fra anbefalingerne, og at det kan føre til, at fiskebestandene fortsat falder. Holm efterlyser, at flere politikere tager ansvar og sikrer en linje, der beskytter fiskebestandene, så fremtidens fiskeri bliver bæredygtigt.
Du kan læse hele Alexander Holms debatindlæg i Altinget.dk her
Dansk fiskeri tager til genmæle mod Alexander Holms kritik af erhvervets fiske-praksis, og hans holdning til dansk fiskeri-politik, især i forhold til trawlfiskeriet og bæredygtighed. Holms bekymring for bæredygtighed og ansvarligt fiskeri deles faktisk også af fiskeribranchen, men først skal der lige afklares nogle centrale punkter med udgangspunkt i den nyeste viden og praksis indenfor fiskeri.
Videnskabelige anbefalinger og bifangstkvoter
Du kritiserer fiskeriministerens forhandlinger om bifangstkvoter og antyder, at de skulle føre til overfiskeri. Det er dog vigtigt at understrege, at bifangstkvoter ikke er sat uden en forsvarlig baggrund. Fiskeriministerens kvoteaftaler er lavet i tæt samarbejde med internationale forskningsinstitutioner, herunder Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES), som hvert år justerer anbefalinger baseret på grundige biologiske undersøgelser. Danske fiskere fisker desuden strengt indenfor disse kvoter, og der findes klare regler for fangstregistrering og kontrol.
Kamerakontrol og overvågning i fiskeriet
Det er korrekt, at overvågning er vigtig. Men lad os huske på, at kamerakontrol kun er en del af den samlede overvågning af fiskeriet. Tilsynsmyndighederne bruger mange ressourcer på at kontrollere bifangst og sikre, at fiskeriet sker i overensstemmelse med både kvoter og regler. Overvågningen udføres ikke kun via kameraer men også gennem inspektioner på havet og i havnene, hvor ulovligt udsmid af fisk overvåges.
Dansk fiskeris bæredygtighed
Dansk fiskeri arbejder målrettet mod bæredygtighed. Vi har nogle af de mest miljøvenlige fiskemetoder, blandt andet gennem trawlfiskeri, der udføres med selektive redskaber, der er udviklet til at mindske bifangst og reducere bundpåvirkning. Mange danske fiskefartøjer bruger allerede selektive redskaber, der tillader små og uønskede fisk at slippe fri, og vi er førende i Europa, når det kommer til bæredygtige fiskeriprincipper.
Ansvarligt fiskeri og videnskabeligt funderede kvoter
Danske fiskere arbejder ud fra principper om “»evighedsfiskeri« og følger EU’s kvoter baseret på videnskabelig rådgivning. Vi fisker efter den biologiske bæreevne, hvor kvoterne justeres årligt for at sikre bestandene. De regulerede kvoter er en måde at sikre, at erhvervsfiskeriet sker inden for sunde rammer, og vi bakker op om, at bestandene konstant vurderes af biologer og forskere. Dine bemærkninger om overfiskeri savner desværre den vigtige nuancering, at fiskeriets kvoter er tilpasset de nyeste biologiske data og følger de europæiske og nationale retningslinjer.
Dansk fiskeri i en global sammenhæng
Hvis vi begrænser dansk fiskeri unødigt hårdt, vil det medføre større import af fisk fra områder, hvor bæredygtighed og kontrol er langt mindre udviklet end her. Vi risikerer altså at øge det globale pres på havene og skade både miljøet og vores egen forsyning af klimavenlige fødevarer. Det vil være et hårdt slag for de mange kystsamfund og arbejdspladser, der er afhængige af fiskeriet, og hvor lokale fiskere er nødt til at overholde strenge krav for miljø og arbejdsforhold – i modsætning til mange af de store fiskenationer uden for EU.
Det er prisværdigt, at Holm som biolog har en passion for naturbeskyttelse, fiskeri og sundere havmiljøer, og at du rejser debatten om bæredygtighed. Men vi bør møde nutidens udfordringer med en helhedsorienteret tilgang baseret på fakta og praktiske løsninger, istedet for at tegne et forsimplet og ensidigt billede af forholdene.
Når Alexander Holm kritiserer overfiskeri og siger, at det er en af årsagerne til, at dansk fiskeri ikke er bæredygtigt, overser han måske nogle af de største problemer for havmiljøet overhovedet. For fiskeriet står ikke alene med en påvirkning af havet – der er flere andre faktorer, som også har stor indvirkning på vores havmiljø, og som måske burde have endnu større opmærksomhed.
For eksempel påvirker udledninger af kvælstof og fosfor fra andre lande og fra vores egen industri havmiljøet. Desuden har vi udfordringer med spildevandsudledninger fra kommunernes rensningsanlæg, som fortsat sender store mængder forurening ud i havet. Råstofudvinding og klapning af havneslam (udledning af sediment på havbunden) på tidligere gode fiskepladser er også med til at skade fiskenes levesteder.
Planlagte havvindmølleparker og energi-øer der under installationen forstyrre havbunden, med sedimentforstyrrelser samt lokal erosion, hvor bundmaterialet ophvirvles og påvirker vandkvaliteten og forstyrre fiskebestande og andre havdyrs levesteder. Støj og vibrationer kan være så irriterende, at fisk og havdyr flytter. Kabler i havbunden, der skal trækkes i kilometer lange baner, giver samme store forstyrrelser, til skade for fiskebestande og havdyr.
Øget skibsfart kan føre til mere erosion af havbunden. De skaber vibrationer og generende lyde, som forstyrre organismerne samt fiskene. Udslip af olie, ballastvand og andre former for forurening har også direkte negative konsekvenser for havmiljøet og økosystemerne.
Dertil kommer forsuringen af havene på grund af luftforurening og ikke mindst klimaforandringer, som fører til højere havtemperaturer og påvirker de arter, der normalt kan trives i vores farvande. Disse problemer kan dog ikke løse med det samme, men de burde få langt større opmærksomhed, fordi de er grundlæggende trusler mod havmiljøet.
Så hvis vi vil sikre en bæredygtig fremtid for fiskeriet og havmiljøet, bør vi fokusere på disse presfaktorer, som har langt større og mere omfattende konsekvenser end fiskeriet har alene.
FiskerForum.dk