Ny forskning fra det norske Havforskningsinstitut viser, at lyde kan være et effektivt redskab til at forhindre, at måger ender som bifangst under notfiskeri.
Det skriver det norske Havforskningsinstitut Du kan læse hele artiklen på Hi.no (norsk)
»Måger bliver typisk fanget i den sidste fase af not-kastet, når nettet trækkes ind mod båden. Det er her, fuglene risikerer at blive fanget,« forklarer forsker Maria Tenningen fra HI.no.
Måger tiltrækkes af fisk i nettet
Notfiskeri, især efter sild, tiltrækker mange måger, som flokkes om bådene for at få let adgang til de fisk, der samles i nettet. Når fiskene er tæt på overfladen i nettet, kan mågerne komme til at sidde fast, hvilket kan skade dem eller få dem til at drukne.
Forskerne testede signalhorn og bådfløjter for at skræmme fuglene væk. Det virkede, men mågerne vendte hurtigt tilbage efter blot 1 til 2 minutter. Forskerne vil nu undersøge, om lydene fortsat vil være effektive over tid, eller om fuglene vil vænne sig til dem. Lys viste sig ikke at have nogen nævneværdig effekt på mågerne.
Enkle løsninger efterlyses
Maria Tenningen påpeger, at der er behov for bedre forståelse af, hvornår og hvordan bifangst af måger sker, samt hvor mange fugle der reelt påvirkes. Løsningerne skal helst være enkle og økonomisk overkommelige, så besætningen nemt kan bruge dem og følge de rette procedurer, hvis fugle ender i nettet.
»Vi fokuserede her på sildefiskeri og måger, men i andre fiskerier kan det være andre fuglearter, der er i risiko for at ende som uønsket bifangst. Disse kræver sandsynligvis forskellige løsninger,« afslutter Tenningen.