Forskere fra DTU Aqua har opdaget, at ferskvand og kulstof fra de sibiriske floder rejser tusindvis af kilometer gennem Arktis og når det dybe vand i Labradorhavet sydvest for Grønland.
Det vand, som kommer fra floderne, blandes i de dybe havstrømme, der er en del af det store klimaregulerende system, kaldet Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC).
Ny metode til sporing af ferskvand og kulstof
Ved hjælp af en ny metode, som sporer opløst organisk materiale (DOM) i vandet, kunne forskerne finde og følge denne transport af ferskvand og kulstof fra Arktis. Ligesom te, der farver vandet, giver DOM en særlig farve, der gør det muligt for forskerne at identificere vandets oprindelse. Det betyder, at de har fundet en måde at spore arktisk ferskvand og kulstof og dermed overvåge, hvordan det påvirker AMOC.
En trussel mod klimaet
Opdagelsen er vigtig, fordi det store indhold af ferskvand i Arktis – som påvirker saltindholdet og dermed havstrømmene – kan svække AMOC. Hvis AMOC svækkes eller ændres markant, kan det få alvorlige konsekvenser for klimaet, især i Nordatlanten. En øget ferskvandstilførsel kan påvirke strømme, vejr og havmiljø, hvilket også ses i Grønland, hvor havet langsomt ændrer karakter fra polart til mere atlantisk, et fænomen kaldet Atlantifikation.
En vigtig del af klimaovervågningen
Forskerne mener, at denne metode kan udvides til at spore arktisk ferskvand via andre redskaber og på flere steder i Arktis. Dette vil kunne give os vigtig viden om, hvordan klimaforandringer påvirker havene, og hvad det betyder for fremtidige forhold i Arktis og klimaet globalt.