Foreningen »Levende Hav« har gennem mange år været kritisk over for bundtrawlfiskeriet, da de mener, det ofte skader havmiljøet og ødelægger havbunden samt biodiversiteten i de områder, hvor det praktiseres. Foreningen mener, at visse former for bundtrawl – især bomtrawl – er særligt problematisk.
Men nu har Landsforeningen »Levende Hav« netop på deres facebook side, tilkendegivet, at der er en væsentlig forskel på bundslæbende trawl.
Det påpeger de selv på deres facebook-side, i et opslag den 29. oktober 2024 (læs her)
Bomtrawl bliver her fremhævet som det værste eksempel på skadeligt bundtrawl, da det kan have massive, negative konsekvenser for havbunden, især når store kædemåtter og kraftige maskiner bruges. Denne type fiskeri anses for at være en trussel mod biodiversiteten og havbundens samlede økosystem.
I modsætning hertil fremhæver »Levende Hav« skånsomme bundtrawlere som RS73 Annika’s, der sejler ud fra Bønnerup, som et eksempel på et bæredygtigt fiskeri, der tager hensyn til både havbund og havmiljøet.
Fiskeriet med RS73 »Annika« (se deres hjemmeside her) er under kontrol af den danske fiskeriforvaltning, og foreningen »Levende Hav« vurderer, at trawlet og maskineriet på denne båd er designet og brugt på en måde, der ikke skader havbunden eller fiskebestandene i nævneværdig grad.
»Levende Hav« mener derfor, at denne type bundtrawlfiskeri bør beskyttes og fremmes som en ansvarlig måde at fiske på, især i danske farvande, hvor der er brug for både fisk og et sundt havmiljø.
»Levende Hav« har også været med til at udvikle retningslinjer for skånsomt fiskeri allerede fra 1990’erne, og de har understreget vigtigheden af, at skånsomt fiskeri får særlig støtte og beskyttelse. Dette gælder særligt de mindre østvendte havne, som kan drage fordel af et bæredygtigt fiskeri, der leverer frisk fisk til de lokale markeder og støtter fiskere, der arbejder med respekt for naturen og formidler deres daglige arbejde til forbrugerne.
FiskerForum.dk mener: Når nu Foreningen »Levende Hav« anerkender skånsomme former for bundtrawl, så bør man gribe chancen til at tage dette med i diskussionen om at fremme fiske-mærkningsordningen »Naturskånsom«.
Dette mærke er skabt til at fremhæve bæredygtigt fiskeri, og med »Levende Hav’s« blåstempling af skånsomme bundtrawlere som RS73 »Annika«, bør denne størrelse trawlere indgå i denne fiske-mærknings-ordning.
RS73 »Annika« fra Bønnerup driver et bundtrawlfiskeri, som landsforeningen netop anser som både ansvarligt og i balance med havmiljøet. Bådens fiskeri tager hensyn til havbunden ved at undgå kraftige redskaber som kædemåtter og store maskiner, der ofte er forbundet med mere skadelige typer af bundtrawl som bomtr
Ifølge »Levende Hav« er forskellen mellem traditionelle bomtrawlere og skånsomme bundtrawlere afgørende. Bomtrawling kan have alvorlige negative konsekvenser for havbundens økosystem og biodiversiteten. Skånsomt fiskeri, derimod, som det med RS73 Annika, er underlagt kontrol og har et fokus på ikke at skade havmiljøet unødigt. Derfor ser Levende Hav en mulighed for at støtte og beskytte skånsomme bundtrawlsfiskere som RS73 Annika gennem Naturskånsom-mærket, hvilket kan styrke bæredygtige og lokalt forankrede fiskerier.
Mærket kan således ikke kun give forbrugerne et valg om at støtte miljøvenligt fiskeri, men også fremme ansvarlige praksisser, der gavner både lokale samfund og havets økosystem