Regeringens nye forslag til finansloven for 2025 kan få betydelige følger for kystsamfundene og fiskeriet, især i Vestjylland. FLAG-puljen, som hidtil har støttet bæredygtige projekter i fiskeriområder, står til at blive nedlagt. De 8 millioner kroner, som årligt er afsat til denne ordning, vil blive flyttet til landdistriktspuljen, som kun støtter almennyttige formål. Det betyder, at støtten til fiskeriet ophører.
FLAG Vestjylland skriver selv på deres side, at FLAG programmet er særdeles usikker – læs her.
Det skriver FLAG Vestjylland om forslaget
Plan- og Landdistriktsstyrelsen har meddelt bestyrelserne for FLAG foreningerne, at FLAG programmet ikke er med i finanslovsforslaget for 2025. Begrundelsen herfor er et »prioriteret opgavebortfald« som led i et politisk ønske om at reducere antallet af administrative stillinger i staten.
Vedtages forslaget vil det betyde, at de »rene« FLAG – herunder FLAG Vestjylland – vil blive nedlagt.
FLAG bestyrelser og andre arbejder på, at få FLAG ordningen på finansloven igen, og der vil foregå en del lobby arbejde herfor, indtil Finansloven vedtages sidst på året, men i FLAG er vi nødt til at forberede os på, at ordningen – og dermed FLAG Vestjylland – officielt lukker pr. 31. december 2025.
En lukning vil ikke få betydning for den netop gennemførte ansøgningsrunde, hvor de indkomne ansøgninger vil blive behandlet efter planen. FLAG Vestjylland har også sikret, at det vil være muligt at støtte op om igangværende projekter, indtil de er i mål.
DFPO omtaler også lukningen af FLAG programmet til nytår
Hos Thyborøn Fiskeriforening er der stor utilfredshed med regeringens plan. Alfred Fisker Hansen, der er formand foreningen understreger overfor Fiskeritidende.dk, at Vestjylland ikke kun er afhængig af fiskeriet, men også er kendt for sin iværksætterånd. Han forklarer, at hver krone, der bliver brugt på fiskeriprojekter, skaber nye arbejdspladser, udvikler lokalsamfundet og bidrager til grøn omstilling. Derfor mener han, at denne støtte er en investering, der betaler sig flere gange.
Chris Olesen, direktør i Thyborøn Fiskeriforening og viceborgmester i Lemvig Kommune, bakker op. Han mener, at det vil være en fejl at fjerne støtten, da investeringerne i FLAG-ordningen har skabt økonomisk gevinst og sikret bæredygtig udvikling i området. Han understreger, at denne støtte har vist konkrete resultater og fortsat vil skabe værdi i fremtiden.
Begge organisationsfolk er enige om, at lokal støtte er en nødvendighed for fortsat vækst og innovation i Vestjylland. Hvis de 8 millioner kroner fjernes, mister fiskeriet adgang til større finansiering, blandt andet fra EU’s fiskeripuljer, som hidtil har medfinansieret mange af projekterne.