Verdens største oprydning forgår på »World Clean Up Day«, en begivenhed, der er startet af »Let’s Do It, World«, der er hovedarrangøren bag den årlige »World Clean Up Day«. Dagen startede i sin tid i Estland tilbage i 2008 og eksisterede i mange år kun dér, før den i 2017 blev gjort til en global begivenhed.
Det er nu verdens største civile begivenhed med millioner af mennesker der hvert år deltager. Målet er at få 5 procent af verdens befolkning til at rydde op.
Danske fiskere og havne bidrager aktivt
Erhvervsaktive fiskere spiller også en afgørende rolle i kampen for at holde vores hav fri for affald, og de gør det også uden at modtage løn for deres indsats. Udover deres daglige arbejde med at fange fisk, indsamler de også »havfald« fra havet og bringer det med tilbage, når de lægger til kaj. Dette arbejde pågår hele året rundt – 24 timer i døgnet, 365 dage om året – og er et vigtigt bidrag til at beskytte vores havmiljø.
De danske havne spiller i den forbindelse også en yderst vigtig rolle i at støtte fiskernes indsats for at holde havet rent ved at fjerne det affald, som fiskerne bringer i land, helt gratis. Når fiskerne under deres daglige arbejde indsamler affald fra havbunden, som gamle fiskenet, plastik eller andet skrald, kan de aflevere det i havnene uden ekstra omkostninger. Dette gør det nemmere og mere attraktivt for fiskerne at tage affald med tilbage, da de ved, at havnene tager ansvaret for at bortskaffe det på en miljømæssigt forsvarlig måde.
Denne samarbejdsmodel mellem fiskerne og havnene er et vigtigt bidrag til havmiljøet, da det sikrer, at det affald, der ellers ville blive liggende på havbunden, fjernes og ikke forårsager yderligere skade på det marine økosystem. Det understøtter en bæredygtig praksis og viser, hvordan forskellige aktører sammen kan gøre en positiv forskel for miljøet.
På Facebook-siden »Havets Skraldemænd« kan man følge med i deres indsats og se eksempler på det affald, de finder og fjerner fra havbunden. Det er alt fra plastik og gammelt skrammel til større genstande (Truck), som ellers kunne have ligget og ødelagt det marine liv i mange år. Deres arbejde er et bevis på, at bæredygtighed og miljøbevidsthed er en del af hverdagen for fiskerne, der gennem deres handlinger tager ansvar for det hav, de lever af.
Skidt og plast i Nordsøen
Oprydning i havet er ikke nyt for de danske erhvervsfiskere. Det kan læses ud af denne gamle artikel fra 1988, hvor fiskeskipper Asger Kristensen med kutteren L 205, der har samlet et vognlæs skridt og skrammel fra havbunden i Nordsøen.
Fiskeriets indsats går fint i spænd med den årlige civile begivenhed som »World Clean Up Day« og viser, hvordan erhvervsfiskerne og fiskerihavnene dagligt aktivt bidrager til en renere og sundere havbund samt et bedre havmiljø.
Link til facebook siden »Havets Skraldemænd«