Forbrugerne skal kunne stole på, at de får de fødevarer, de betaler for. Derfor er det fuldstændig uacceptabelt, at flere engrosvirksomheder er blevet taget i at omgå reglerne for NaturSkånsom-fanget fisk, mener Danmarks Fiskeriforening.
Det er undergravende for tilliden til danske fødevarer, hvis engrosvirksomheder uretmæssigt sælger fisk under mærket NaturSkånsom.
Derfor er det godt, at Fødevarestyrelsen nu ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten har udstedt påbud og bøder til Fiskerikajen Engros i Rødovre, Kystfisker Kompagniet i Korsør og Flying Seafood Group (FSG) i Fredericia – virksomheder der alle hører under Nordward Seafood Group i Stockholm, mener formanden for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen.
– Jeg er ærlig talt rystet over, at engrosvirksomheder er blevet taget i at fuske med vores mærkningsordninger. Dansk fiskeri er i verdensklasse. Langt det meste, af det vi fanger, er certificeret bæredygtigt med MSC-mærket. Derudover har vi det særlige NaturSkånsom – mærke, som kun gives til fisk, der er fanget kystnært med mindre fartøjer og helt særlige redskaber. Forbrugerne skal kunne stole på, at de faktisk får, hvad de betaler for, siger Svend-Erik Andersen.
NaturSkånsom-mærket er udarbejdet i samarbejde med Fødevareministeret, erhvervet, natur- og miljøorganisationer og eksperter for at giver forbrugerne mulighed for netop at træffe et valg om at støtte særligt kystnært fiskeri med små både, korte fangstrejser og særligt skånsomme redskaber. Desværre har det vist sig at der kun er 9 mindre fartøjer der har tilsluttet sig ordningen
Danmarks Fiskeriforening opfordrer nu fødevareministeren til at gå NaturSkånsom-ordningen efter i sømmene for at se, om den fungerer tilfredsstillende.
Vi er åbne overfor at se, om vi kan få flere fisk ind i NaturSkånsom-ordningen, så alle kystfiskernes fangster kan indgå i en mærkning og incitamentet til at snyde i engrosleddet bliver mindre. Det helt afgørende er, at forbrugerne har fuld gennemsigtighed og kan stole på det, de betaler for, siger Svend-Erik Andersen
Der er allerede en høj grad af sporbarhed i dansk fiskeri, og Danmarks Fiskeriforening opfordrer til, at der gøres mere for at sikre gennemsigtighed for forbrugerne. På baggrund af sagen vil fiskeriforeningen nu gå i dialog med forskellige interessenter for at afklare, om der kan gøres en ekstra indsats for at sikre, at forbrugerne ved, hvad de køber.
Kilde : Danmarks FiskeriForening