Det er Dansk Akvakultur, der sidste år blevet godkendt som Producentorganisation, og som nu forkortes til DAPO. Medlemmerne i organisationen omfatter en bred vifte af danske klækkerier, avlsanlæg, dambrug og havbrug samt landbaseret RAS-anlæg (Recirkulerende Akvakultur Systemer) med både ørreder og nye arter som kingfish og sandart, og ikke mindst økologiske opdrætsanlæg, skaldyrsopdrættere, fiskefoderindustrien, forarbejdning og eksportører, alle disse er nu samlet under DAPO.
DAPO deltager i debatten om akvakultur, men det sker ofte, at debatten mere ligner en politisk kampagne fra enkelte interesseorganisationers side. Der mangler ofte et reelt videnskabeligt indhold, hvilket betyder, at det ikke altid er muligt for DAPO, at komme igennem med deres faglige indspark og indsigt.
Misinformation og Debat
Det er en stor opgave at deltage i den offentlige debat om miljø og akvakultur på grund af den udbredte misinformation der findes og praktiseres, vidt og bredt.
DAPO har to konkrete eksempler på, (gengivet fra DAPOs formandsberetning i 2024) om hvorfor debatten ofte bliver vanskelig:
- En professor fra Aarhus Universitet udtalte til DR Nyhederne, at vand udledt fra dambrug ved Simested Å svarede til »urenset spildevand.« Dette er ikke kun misinformation, det er usandt, vildledende og helt fejlagtigt. Fakta er, at urenset spildevand indeholder mange skadelige stoffer, som kemikalier, bakterier, hormoner og tungmetaller. Hvorimod renset udløbsvand fra dambrug indeholder kontrollerede mængder af kvælstof og fosfor og overholder miljøgodkendelsen. DAPO har gjort opmærksom på denne misforståelse og har imødegået den i skrift og tale.
- I debatten om iltsvind brugte et universitet og et dansk netmedie et billede af døde fisk fra 1989, som om det var taget for nylig. Dette vildledte folk og fik dem til at tro, at problemet var meget værre, end det egentlig er. Det viser en mangelfuld kritisk journalistik, når man ukritisk bruger manipulerende billedemateriale, for at forstærke indtrykket af hvor galt, man selv syntes det er. På den baggrund har DAPO besluttet, at give mere fagligt input til debatten om vandmiljøet, så fremtidige misforståelser kan undgås, så debatten fremover kan ske på et noget højere fagligt plan.
Selvom interesseorganisationen DAPO har begrænsede ressourcer, forsøger de at deltage i debatterne så meget som muligt. De vil sikre, at diskussionerne om akvakultur og vandmiljø er baseret på faglig viden og fakta. Desværre ser de ofte, at miljøorganisationer og andre institutioner spreder misinformation og falske oplysninger. DAPO ønsker, at debatten bygger på korrekte fakta, så der altid kan træffes de rigtige beslutninger.