Mandag den 17. juni 2024 kl. 13.00, forsvarer Antoni Vivó Pons sin ph.d.-afhandling om »Trends and projections in invasive ecology: how susceptible to invasion are our marine ecosystems?«
Det skriver DTU Aqua (læs her)
Forsvaret kan følges online eller fysisk på DTU Lyngby Campus.
Antallet af nye arter, der dukker op i nye områder, er steget markant i de seneste årtier, og der er ingen tegn på, at det vil stoppe. En mindre del af disse arter, kaldet invasive arter, kan have stor negativ indvirkning på både økosystemer og økonomi i de områder, de indtager. Ved at forstå, hvordan og hvorfor disse arter etablerer sig, kan vi bedre bekæmpe deres spredning og reducere de skadelige konsekvenser.
Antoni Vivó Pons har i sit ph.d.-studie på DTU Aqua undersøgt biologiske invasioner ved at se på de karakteristika eller træk, som arterne har. Målet var at finde ud af, om disse træk giver de nye arter en fordel over de oprindelige arter.
I et casestudie undersøgte Antoni Vivó Pons to invasive arter i Østersøen: svovlormen (Marenzelleria) og den sortmundede kutling (Neogobius melanostomus). Han fandt ud af, at disse nye arter deler mange træk med de oprindelige arter, men har nogle unikke egenskaber, der hjælper dem med at etablere sig – for eksempel er svovlormen bedre til at grave, og den sortmundede kutling har en aggressiv adfærd. Han bemærkede også, at forskellige invasive arter kan have forskellige strategier i samme område, selvom de lever under de samme miljøforhold.
Antoni Vivó Pons har også vurderet risikoen for, at nye marine fiskearter invaderer på globalt plan ved at sammenligne træk mellem nye og oprindelige arter. Hans resultater viser, at Det Caribiske Hav og Den Mexicanske Golf er de mest udsatte områder for nye invasive fiskearter.
En kopi af afhandlingen kan læses på DTU Aqua. Kontakt ph.d.-koordinator Susan Zumbach Johannesen, szjo@aqua.dtu.dk