Den globale opvarmning har fået forskere til at advare om øget fare for blå/grønne alger og iltsvind i Østersøen.
Den øget opblomstring af alger kan skyldes flere ting, som eksempel øget tilførelse af næringssalte fra landbruget og anden forurening, men det varmere klima, med efterfølgende varmere havtemperatur, kan også være en væsentlig faktor.
Allerede i dag er der store områder i Østersøen som ingen ilt har og hvor havbunden er helt uden liv.
En gruppe forskere fra Instituttet for Østersø Forskning i Warnemünde Tyskland, har med leder Karoline Kabel og Matthias Moros ved roret, fundet ud af at havtemperaturen spiller en ikke helt uvæsentlig rolle i de store problemer Østersøen befinder sig i netop nu. Deres arbejde er i disse blevet udgivet i tidsskriftet Nature Climate Change.
I arbejdet med at afdække problemstillingen, har forskerene benyttet sedimentkerner, som er boret op fra Østersøens bund, for at få klarhed over historikken omkring Østersøen og hvorledes temperaturene har artet sig igennem de sidste tusinde år. Ud fra boringerne har forskerne kunnet konstatere en øget opblomstring af alger, i tiden omkring middelalderen, hvor Østersøen ligeledes var varmeramt i nogle hundrede år.
Den lille istid, som efterfulgte den varme periode, havde en gennemsnitstemperatur der lå 3-4 grader lavere og som igen gav liv til Østersøen.
Kilde: forskning.no
FiskerForum.com