Statsrevisorerne har januar 2024 afgivet beretning nr. 7/2023 om Forsvarsministeriets beredskab til at bekæmpe olie- og kemikalieforurening af havet, med en usædvanlig skarp kritik af Forsvarsministeriets under tiden helt mangelfulde beredskab til bekæmpelse af havforurening.
De danske farvande, der er blandt de mest trafikerede i verden, står over for en alvorlig trussel, som Forsvarsministeriet ikke formår at imødegå tilstrækkeligt. Med omkring 70.000 skibe, der passerer gennem Storebælt og Øresund hvert år, og med snævre passager, i sunde og bælter, med begrænset vanddybde, øges risikoen for kollisioner, grundstødninger og lækager fra skibenes tanke.
Hav-miljøloven placerer ansvaret for bekæmpelse af olie- og kemikalieforurening i havet på Forsvarsministeriet. Desværre afslører en nylig beretning fra Statsrevisorerne, at ministeriets beredskab, bestående af fire miljøskibe, ikke lever op til lovgivningen eller de internationale forpligtelser.
Det er kritisabelt, at beredskabet ikke har evnen til at håndtere visse typer olie- og kemikalie-forurening, da man mangler tilstrækkelig kapacitet og har utilstrækkelig responstid. Den manglende evne til at inddæmme farlige gasser fra visse kemikalier og olietyper er særligt bekymrende.
28 år uden at gøre noget
Statsrevisorerne påpeger, at Forsvarsministeriet har været opmærksom på de mangelfulde forhold i beredskabet siden 1996. Alligevel er der ikke taget tilstrækkelige skridt til at imødegå disse problemer, og det danske havmiljø vil fortsat være i unødig risiko for forurenings-ulykker indtil 2030’erne.
Danmark har været uden reel havmiljøbeskyttelse i mange år
Forsvarsministeriets fejlbehæftede skibe, der lider af hyppige fejl, nedbrud og reparationer, har kun haft tilstrækkelig kapacitet i 43% af tiden mellem 2018 og 2023. Dette er uacceptabelt og udgør en trussel mod både miljøet og samfundet som helhed.
I lyset af disse alarmerende konklusioner må Forsvarsministeriet handle hurtigt for at forbedre sit beredskab og sikre, at danske farvande er effektivt beskyttet mod fremtidig olie- og kemikalieforurening. Det haster, så vi ikke risikerer en »Nordic Waste« sag på havet, hvor oprydningen løber op i milliarder.
Læs hele Rigsrevisionens beretning, der er afgivet til Folketinget med Statsrevisorernes bemærkninger »Forsvarsministeriets
beredskab til at bekæmpe olie- og kemikalieforurening af havet«