DTU Aqua’s forskere har gennem fire år dykket ned i brugen af droner til præcis kortlægning af ålegræs, havets essentielle skove, der fungerer som levesteder og havbundsstabilisatorer. Dronerne viser sig at kunne levere både præcise data og et bredt overblik, især i Natura 2000-områder, som konkluderet i en netop afsluttet rapport.
Ålegræs udgør en kritisk del af det kystnære havmiljø og er afgørende for havets balance. Forskerne har fundet frem til, hvordan moderne teknologi bedst kan kortlægge disse områder i de danske farvande.
I den nylige DTU Aqua-rapport, »Udvikling af nye værktøjer til overvågning af ålegræs i Natura 2000-områder,« konkluderes det, at droner signifikant kan bidrage til at overvåge store ålegræsområder ved at levere data med høj rumlig opløsning på en effektiv måde.
Forskerne har testet droner mod den nuværende metode, der baserer sig på punktobservationer i havet. I en test i Lovns Bredning i Limfjorden fandt forskerne over 100 procent flere data om ålegræsset med droneobservationer end med punktobservationer i et 100 hektar stort område.
Seniorforsker Mette Møller Nielsen, hovedforfatter på rapporten, forklarer, »Vi har sammenlignet udbredelsen af ålegræs baseret på traditionelle metoder, hvor punktobservationer interpoleres, med droneflyvninger, der rent faktisk dækker hele området. Der er ingen interpolation her; alt er reelt kortlagt. Og vi fandt 111 procent mere ålegræs med droner end med de gamle metoder.«
DTU Aqua’s projekt, der er støttet af Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, har også resulteret i en ph.d.-afhandling. Ph.d.-forsvareren Aris D. Thomasberger har især fokuseret på billedanalysedelen og metoderne til at bearbejde dronedata.
Resultaterne viser, at dronebaseret kortlægning af ålegræs leverer langt mere præcise data og at disse kan indsamles med færre ressourcer i lavvandede områder end ved traditionelle metoder. Forskerne anbefaler nu, at de udviklede dronebaserede metoder integreres i fremtidige programmer til overvågning af ålegræs. De ser anvendelsesmuligheder i vandplaner og konsekvensvurderinger af fiskeri i Natura 2000-områder.
Du kan læse hele artiklen her på DTU Aqua.