Den voldsomme stormflod, der ramte Sydøstvendte Havne fredag aften og natten til lørdag, bliver nu betegnet som den kraftigste i over 100 år.
Årsagen til denne historiske begivenhed var en vedvarende kraftig blæst fra øst, der langsomt tiltog i løbet af torsdagen og førte til en opstemning af vand i Vestlig Østersø. Fredag aften kulminerede vejret, med stormstyrke i middelvinden og orkanlignende vindstød, hvilket skabte den betydelige stormflodsbølge med meterhøje bølger, der sendte vandstanden op nogle steder på over to meter. Det er første gang siden en lignende og meget voldsom stormflod hærgede i december måned 1904, at vandstanden har været så høj i den danske del af Østersøen.
De mest markante vandstandsstigninger blev observeret i den sydlige del af Lillebælt samt i de sønderjyske fjorde, hvor vandstanden oversteg 2,10 meter over det normale niveau omkring midnat natten til lørdag.
I Sønderborg, hvor vandstanden nåede 2,10 meter over det normale, var det den kraftigste stormflod siden 1904. Målinger fra Kystdirektoratet og historiske data fra DMI’s meteorolog Sebastian Pelt bekræftede dette. Vandstanden i Sønderborg overskred endda vandstanden målt under en stormflod i 1936 og i Gedser blev en bemærkelsesværdig rekord sat, da vandstanden natten til lørdag nåede 1,89 meter over dagligt vande, hvilket var højere end nogen tidligere måling siden 1892.
Men også i Rødvig var det også et sørgeligt syn der mødte Havnens brugere, efter to dage med forhøjet vandstand, kulminerende med kraftige vindstød af både storm- og orkanstyrke.
Hele havnen var tidligt lørdag morgen spærret af, men nu er afspærringen flyttet til den bagerste del af fiskerihavnen, hvor alt muligt vraggods og lyst- samt fiskerbåde, er blevet kastet op på land.
Havnefoged Lars H. Olsen beskriver situationen som en katastrofe overfor SN.dk, mens han er travlt beskæftiget med oprydningsarbejdet. Formanden for fiskerihavnen, Kristian H. Olsen, er ligeledes enig i vurderingen og siger, »Jeg har aldrig set noget lignende, og jeg har haft min gang på havnen det meste af mit liv. Det er sørgeligt,« understreger han overfor avisen.
Mens vandstandsmålinger viser, at det var den kraftigste stormflod i mere end 100 år, oversteg vandstandene også værdierne for den såkaldte 100-års hændelse, som Kystdirektoratet anvender til statistiske beregninger.
Den kraftige stormflod resulterede i vandstandsstigninger på mere end to meter langs stort set alle kyster i den danske del af Østersøen, og i nogle områder var stigningen endnu større. Nogle af de mest pålidelige tidsserier af vandstandsmålinger indikerer, at dette måske var en begivenhed, der optræder meget sjældent, måske i en 200- til 500-års hændelse.