Regeringen’s hav-plan er blevet mødt med voldsom og massiv kritik fra både forskere og Tænketanken HAV, der ikke er enige i regeringens påstand om, at planen er økosystembaseret.
Det skriver Altinget
Forskningschef ved Niva Danmark, Jesper H. Andersen, er absolut ikke enig. Han har arbejdet med havmiljø i årtier og han kalder den danske Hav-plan for »det værste, han nogensinde har set.« Han mener modsat Folketingets partier, at planen ikke lever op til kravene fra EU om at være økosystembaseret.
Selvom aftale-teksten hævder, at havplanen er økosystembaseret, er der ikke klart defineret, hvad dette betyder. Partierne er dog enige om, at Hav-planen er økosystembaseret af flere årsager, som nævnt i aftalen.
Dette inkluderer blandt andet:
- Kobling til Hav-strategien
- Overholdelse af brede formålsparagraffer om bæredygtig vækst
- Beskyttelse af havmiljøet
- Anvendelse af internationalt anerkendte principper for økosystembaseret Hav-planlægning.
Forskeren Jesper H. Andersen afviser imidlertid kategorisk, at Hav-planen kan betegnes som økosystembaseret. Han påpeger to grundlæggende årsager til dette.
- For det første bliver de enkelte udpegede områder til eksempelvis vindmøller, råstofområder eller fiskeri ikke vurderet ud fra, hvilke andre negative påvirkninger, der er i området. De kumulative effekter – som det hedder på fagsprog – er således ikke regnet med.
- For det andet tages der ikke hensyn til de negative påvirkninger, der allerede kommer fra land, når områderne udpeges.
Jesper H. Andersen påpeger, at den største presfaktor på de danske kystvande er udledninger fra landbruget, som ikke er blevet tilstrækkeligt regnet med i Hav-planen.
Adm. direktør i Tænketanken HavLiselotte, Hohwy Stokholm, er enig i kritikken og mener heller ikke, at Hav-planen reelt er økosystembaseret, da den ikke giver et klart billede af den samlede påvirkning af havet. Dog ser hun en positiv udvikling i aftalen, hvor der er besluttet at indhente mere viden om aktiviteternes konsekvenser og undersøge, hvordan data kan bruges til at støtte en økosystembaseret tilgang.
Bekymring om øget aktivitet på havet
Hvis man fortsætter med den nuværende tilgang, er der bekymring for, at der vil blive tilføjet mere aktivitet på havet uden hensyntagen til biodiversitets-krisen. Det er derfor afgørende at skabe et robust system, der sikrer, at havets miljø-mæssige bæreevne ikke overskrides, påpeger Liselotte Hohwy Stokholm.
Erhvervsminister Morten Bødskov fastholder, at havplanen er økosystembaseret ifølge direktivkravene. Han skriver i sit svar til Altinget.dk, »Aftalen om Danmarks nye Hav-plan, er en historisk grøn aftale, og hele aftale-kredsen bag er enige om, at Danmarks Hav-plan skal være økosystembaseret. Aftalen tager afsæt i internationale principper og er derfor økosystembaseret ifølge direktivkravene herom økosystem-baseret. Tænketanken Hav har foreslået, at staten skal bruge 500 mio. kroner på at indsamle ny data for at gøre havplanen mere økosystembaseret. Aftale-partierne er i den forbindelse enige om, at det undersøges, hvordan vi skal inddrage ny og eksisterende viden og data, så vi kan understøtte og styrke den fremtidige økosystembaserede planlægning på havet og samtidig udvikle et mere bæredygtigt fiskeri,« lyder det i den skriftlig kommentar til Altinget.dk.