Norge eksporterede fisk og skaldyr for 70 milliarder norske kroner i første halvår 2022. Det er en vækst på 31 procent eller 16,4 milliarder norske kroner mere end den tilsvarende periode sidste år i 2021.
Eksportværdien af norsk fisk og skaldyr har aldrig været højere i første halvår end i 2022. I årets første seks måneder eksporterede Norge fisk og skaldyr for 70,1 milliarder NOK godt understøttede af en juni måned, der med en eksport på 12.3 mia. NOK satte rekord, som den største eksportmåned i juni nogensinde. Alene juni måned havde isoleret set en stigning på 35 procent, svarende til 3,2 mia NOK, sammenlignet med juni sidste år i 2021.
Det understreger konstitueret administrerende direktør i Norges Fiskeråd, Børge Grønbech, i en pressemeddelelse.
»Norsk fisk og skaldyrseksport har efterladt et historisk godt første halvår. Stigende globale fødevarepriser, lavere råvareudbud og stærk vækst i efterspørgslen er hovedårsagerne til denne rekord. Efter et halvt år har vi faktisk overskredet eksportværdien for hele 2015, siger Børge Grønbech.
Der har været store og dramatiske ændringer i verdenssamfundet i det første halvår, med krigen i Ukraine og genåbningen efter Corona-pandemien.
»Ud over de forfærdelige lidelser har krigen påvirket den globale handel og været med til at skabe en fødevarekrise. I sådanne tider vil fiskeri-nationen Norge have et ekstra ansvar for at sikre verden et tilstrækkeligt udbud af bæredygtig og sunde fisk og skaldyr,« siger Børge Grønbech.
Men Grønbech ser også udfordrende tider trods eksportrekord foran sig, trods den stærke værdiudvikling af fiske- og skaldyrseksporten i første halvår, så peger han på nogle udfordringer, der kan bremse væksten fremadrettet:
- Høj fødevareinflation
- Svækket købekraft
- Udfordrende logistik
Dertil skal lægges en stigning i omkostningerne for fisk og skaldyrsaktørerne, og et lavere udbud af vigtige arter som laks, torsk, makrel og sild.
»Selvom norsk fisk og skaldyr har en meget stærk global position, og eksporten hele tiden sætter nye rekorder, er det let at glemme, at den norske fiskeindustri også er ramt af høj inflation og galopperende omkostningsvækst. For mange spillere har det første halve år derfor været krævende,« understreger Grønbech.
Forklaringen i både den rekordhøje pris og værdi kommer som følge af en kombination af efterspørgsels-vækst og reduceret produktion af atlanterhavs-laks globalt. I et historisk perspektiv ser vi, at år uden vækst i volumen globalt giver stærk prisvækst. Det er fjerde gang siden 2010, at prisen stiger, så det er et mønster, vi ser med jævne mellemrum.
Faktatal omkring laksen
- Norge eksporterede 534.500 tons laks for 48,4 milliarder norske kroner i første halvår.
- Mængden faldt med 5 procent i forhold til første halvår sidste år.
- Værdien steg med 13,2 milliarder norske kroner, eller 37 procent, sammenlignet med første halvår sidste år.
- Gennemsnitsprisen for frisk hel laks steg fra 58,29 NOK til 87,37 NOK pr.
- Polen, Frankrig og USA var de største modtagere af laks fra Norge i første halvår.
Du kan læse om hele den norske rekord af fisk og skaldyr fra Seafood.no her