Den sidste tids skriverier sammenholdt med opgravning af havneslam lige før jul, ifbm. med anlæggelsen af Lynetteholmen i København, har nu fået Den Blå Planet til at afvise at bruge vandet fra Øresund længere. De tør simpelthen ikke løbe risikoen med vandkvaliteten, både for akvariets fisk og havdyrs skyld.
Så fiskerimuseets mange forskellige fiske og dyrearter, som Hammerhajer, havskildpadder og store rokker m.fl. som er nogle af de mest kendte dyr i de store vandtanke hos Den Blå Planet på Amager, får ikke længere sit vand fra Øresund.
Du kan læse hele artiklen »Havne-dynd fra Lynetteholmen dumpet og klappet i Køge Bugt«
Nordeuropas største akvarium er hårdt ramt af anlæggelsen og byggeriet af den kunstige ø Lynetteholmen lige udenfor Københavns Havn.
Det meget kritiserede anlægsarbejde med etableringen af Lynetteholmen forventes først at stå helt færdig i 2070. Dvs. at der går ydereligere 50 år inden, der er faldet ro over vandet i Øresund. Og med disse udsigter til en langvarig anlægsperiode for Lynetteholmen, kan man ikke fra Den Blå Planet’s side, regne med at komme til at bruge den 1,6 kilometer lange rørledning der strækker sig ud i Øresund, og som forsyner fiskerimuseet med rent havvand, kan ikke benyttes igen sådan lige med det samme. Man må væbne sig med tålmodighed og ikke mindst bruge af de likvide midler, til at hente vandfra direkte fra vandværket istedet og tilføre det salt, så det kommer til at minde om havvandet fra Øresund.
Direktør for Den Blå planet, Jon Diderichsen forklarer, at alle typer forurening og slam i vandet har stor betydning for fiskenes og dyrenes velfærd. Vandet skal bare være rent, så dyrene og fiskene ikke får sygdomme eller på anden måde får deres vandmiljø ødelagt eller negativt påvirket.
Konsekvensen af dårligt havvand fra Øresund, kan betyde at fisk og dyr bliver syge og dør. Trods henvendelser og møde med By & Havn i København, har man herfra ikke kommet med nogen form for garantier for rent Øresunds-vand. Man ville ikke stille sig bag vandkvaliteten og love, at der ikke vil ske noget, hvis vandet fortsat bliver benyttet til akvarierne.
Så den risiko tør direktøren for akvariet simpelthen ikke løbe, hvor lille den end måtte være, »så er det livet for Den Blå Planet’s mere end 15.000 individer, der her er tale om,« påpeger John Diderichsen.
»Hvilket selvfølgeligt er brand ærgerligt. Men min opgave som direktør, er at sikre dyrene og fiskene, og derfor vælger vi at få vand fra vandværket i stedet, når vi ikke kan få den fornødne garanti på rent Øresundvand fra By & Havn.«
Derfor kommer det til at koste Den Blå Planet ca. 100.000 kroner om måneden på, at hente rent vand fra et vandværk og fylde tilpas med salt i det.
De udenlandske turister er udeblevet pga. Corona
»Det er ikke nogen hemmelighed, at Corona-krisen har været et rigtig hårdt slag for økonomien hos os, for vi lever af de udenlandske turister. Derfor, har vi måtte tage et ekstra hensyn til dyrene, siger direktøren og understreger igen, »Det er en udgift vi er nødt til at påtage os.«
By & Havn’s udviklingsdirektør, Ingvar Sejr Hansen, forsikre at projektets miljøundersøgelser viser, at afstanden fra Lynetteholm til det område, hvor Den Blå Planet henter sit rene Øresund-vand, er så stor, at det ikke skulle have nogen påvirkninge af vandmiljøet,« siger udviklingsdirektøren til slut.