Et Dannebrog på halv stang, kan også symbolisere og understrege en trykket og presset stemning. Og netop en sådan symbolik, ønskede man at vise på Bagenkop Havn lørdag morgen, da man ville markere og signalere sorg for fiskeriet.
For fra den 15. janaur 2022 var det også slut med torskefiskeriet i Vestlige Østersø indtil 31. marts 2022.
Det skriver TV2 Fyn
Fiskerierhvervet har været udfordret af mange begrænsninger de seneste måneder. Derfor gik flaget på halv, lørdag morgen for fiskeriet i Bagenkop.
Et sammenspil af mange uheldige beslutninger fra forskellige myndigheders side, har gjort fiskeriet nærmest urentabelt og ikke eksisterende de næste mange måneder.
- Først nedskar EU torskekvoterne i den vestlige Østersø med 80 procent.
- Så fastlage den nye finanslov et forbud mod trawlfiskeri i Lillebælt og Storebælt
- og fra natten til lørdag var det slut med torskefiskeri frem til april, hele to uger før den normale lukkeperiode ville sætte ind.
Kutteren SG 115 »Cecilie Mathilde« Bagenkop rigger om
Det skriver TV2 Fyn, der har talt med Mads Kølle Neperus, der er femte generations-fisker i familien og som indtil for nyligt havde drømt om at føre den stolte kystfisker- og familietradition videre. Nu ser det ud til at blive lidt sværere end han havde regnet med. Han siger selv, at det er en sorgens dag. »Dybt godnat, at man behandler et erhverv på den måde,« siger han, der samtidig er ked af den lukkeperiode, som natten til lørdag lukkede fiskeriet fjorten dage tidligere og som nu først åbnes igen til april.
»Det betyder vi nu er henvist til et fiskeri i Kattegat efter Jomfruhummere, for forbuddet i Vestlige Østersø gælder for alle fiskekuttere, der en længde på over 12 meter, hvilket »Cecilie Mathilde« har, hun er på 17 meter.« (max. kystfisker-mål)
»Det er simpelthen frustrerende,« siger Ulrik Kølle Hansen (far til Mads), for det er højsæson i fiskeriet nu. Det er her vi traditionelt fanger flest fisk og har den bedste indtjening på året,« forklarer han og udtrykker tristhed som sin søn. Selv har han været fisker siden han fyldte fjorten år og selvom fiskerne tidligere har skullet flytte sig efter fisken, så er dette farvandsskifte noget udover det sædvanlige. For fremover flyttes fiskeriet op i Kattegat og Skagerrak efter jomfruhummer, hvilket samtidig betyder, at man det meste af vinteren er væk fra sin hjemstavn.
»Skibet er ikke bygget til Skagerraks bølger, og det vil betyde færre havdage i fiskeriet,« påpeger Mads Kølle Neperus, der mener at trængslen omkring fiskepladserne i både Kattegat og Skagerrak vil blive øget betragteligt. Dette giver igen rynker i panden og bekymrede miner hos både far og søn, der frygter at der efter en fejlslagen Brexit-aftale, ikke længere er plads til et kystfiskerfartøj på 17 meter.
Det er en ny tid for fiskeriet rundt Vestlige Østersø, hvor fiskerne næsten ikke kan planlægge nogle måneder ud i fremtiden, fordi politikere og biologer pludselig ændre betingelserne for fiskeriet radikalt. Et fiskeriet der nu kastes »hid og did« efter deres forgodtbefindende. Samtidig er der fortsat ingen endelig afklaring på hvorledes en eventuel ophugningsstøtte skal praktiseres. Men trods de mørke udsigter og den hårde modvind, så prøver fiskerne fra Bagenkop nu lykken længere mod nord, da de er besjælet af en ukuelig vilje og stort gåpåmod.