Det er norske Orkla Health, der i en pressemeddelelse oplyser om selskabets køb af 95 procent af aktierne i Vesterålen Marine Olje AS, som producerer forskellige rest-råvarer fra hvid fisk til brug for produktionen af levertran, blandt andet til Möllers Tran produkterne.
I norske dagligvarebutikker og apoteker og online finder du Orkla produkter, med så kendte mærker som Möller’s, Nutrilett, Maxim, Collett og CuraMed.
I en kommentar til handlen siger COO Shaher Yar Khan hos Orkla Health, »Vi har gennem længere tid haft et godt forretningsforhold med Vesterålen Marine Olje, hvor de har været en vigtig leverandør af råvarer til Möllers Tran-produkter. Vi erhverver os nu en ejerandel med henblik på at videreudvikle forretningen og skabe værdi for leverandører, kunder og kystsamfundene i regionen såvel som for os selv,« forklarer COO ved Orkla Health videre.
Vesterålen Marine Olje, som har kontorer og produktions-faciliteter i Myre, omfatter desuden datterselskaberne Vesterålen Marine Proteiner AS og Vesterålen Marine Ingredienser AS foruden en 30 procents ejerandel i Vesterålen Marine Seaweed AS.
»Dette er et strategisk vigtigt køb for os set i flere dimensioner. Det understøtter vores ambitioner med hensyn til både sundhed og bæredygtighed. Desuden engagerer vi os i en stor del af værdikæden for Möller’s Tran, som er et af vores hurtigst voksende internationale brands,« fortæller den administrerende direktør Jaan Ivar Semlitsch, fra Orkla.
Lige siden 1800-tallet har Möllers Tran-produktet været nordmændenes hemmelige våben til imødegåelse af sundhedsmæssige udfordringer, såsom et barsk klima. I de senere år har flere og flere mennesker uden for Norges grænser opdaget Möllers Tran, og over halvdelen af produktionsmængden eksporteres og sælges nu i over 30 lande. De seneste tre år er Möllers brand vokset med omkring 30 procent målt i solgte forbrugerenheder.«
»Selvom vi nu har en ejerandel i Vesterålen Marine Olje, vil vi fastholde det gode samarbejde med andre partnere, der giver os den fleksibilitet og sikkerhed, som er sikret ved at have flere gode leverandører,» siger Shaher Yar Khan,
Han understreger samtidig, at Vesterålen Marine Olje fremadrettet også vil vedligeholde andre kunderelationer end Orkla’s.
»Vi har arbejdet tæt sammen med Orkla i mange år som leverandør. Begge parter har ønsket at tage dette samarbejde et skridt videre, og i vores dialog blev det tydeligt, at det bedste alternativ til at udvikle virksomheden er, at Orkla overtager som hovedaktionær,« forklarer Mikal Steffensen. Han har været hovedaktionær i Vesterålen Marine Olje gennem selskabet Klotind AS, og vil fortsat være involveret med en aktiepost på 5 pct. og en plads i bestyrelsen.
Virksomheden vil fortsat blive drevet med samme ledelse og organisation, og Stian Frivåg vil fortsat fungere som administrerende direktør.
Købesummen ikke oplyst
Vesterålen Marine Olje og datterselskaber havde i 2020 en konsolideret omsætning på 60 millioner NOK. Selskabet konsolideres i Orklas regnskab fra 1. januar 2022.
Vesterålen Marines forretningskoncept er baseret på at forvalte råvarer og producere marine olier og marine proteiner af restråvarer fra hvid fisk til lokale, nationale og internationale markeder. Virksomheden køber rest-råvarer fra hvidfisk fra fiskelandingscentre i hele Nordnorge. Virksomheden blev etableret i 2005 og har især de seneste par år oplevet god vækst i omsætningen. Dets produktionsanlæg og administrative hovedkvarter ligger i Myre Havn, Vesterålen. Sidste år blev der landet 35.000 tons torsk, heraf 15.000 tons forskellige restråvarer.
Orkla
Orkla er en førende leverandør af mærkevarer og konceptløsninger til forbruger-, out-of-home- og bagerimarkederne i Norden, Baltikum og udvalgte markeder i Centraleuropa og Indien. Orkla er noteret på Oslo Børs og har hovedkontor i Oslo, Norge. I 2020 havde koncernen en omsætning på 47,1 milliarder NOK, og omkring 21.500 ansatte.