Fiskeriministrenes kvote-råd for 2022, og deres opstramning i forhold til ålefiskeriet, får store negative konsekvenser for kystfiskerne og de små kystsamfund.
Det melder både Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri (FSK-PO) og Danmarks Fiskeriforening (DFPO) ud, at trods et årti’s efterlevelse af den danske åle-genopregnings-plan fra 2009, så straffes de danske bundgarnsfiskere nu urimeligt hårdt, med udsigten til en lukning af ålefiskeriet i de måneder hvor fiskeriet primært foregår.
Katastrofal beslutning
FSK-PO er ikke i tvivl, med EU fiskeriministrenes aftale afvikler man dansk ålefiskeri i 2022. Så klar er udmeldingen fra kystfiskernes organisation.
»I dag er der stop for ålefiskeri i månederne december, januar og februar. Dagens aftale betyder, at lukkeperioden næste år skal lægges i de måneder, hvor ålen vandrer. Disse måneder falder også sammen med de måneder, hvor ålefiskeriet er bedst.
Når man lukker for fiskeri i de måneder hvor fiskeriet foregår. Så betyder dagens aftale en afvikling af ålefiskeriet næste år. Vi kan ikke se det som andet. Det er intet mindre end en katastrofe for rigtig mange skånsomme kystfiskere«, siger Søren Jacobsen som formand for FSK-PO.
Det er ikke retfærdigt
DFPO følger trop med formand Svend-Erik Andersen kommentar til den katastrofale lukkeperiode.
»Ålefiskeriet er en del af dansk kulturhistorie. Det er grundlaget for mange af vores kystnære bundgarnsfiskere, som har fisket på samme skånsomme måde i generationer og i årevis arbejdet stenhårdt på en genopretning af bestanden af ål. Det er synd og skam, hvis det bliver skyllet ud med badevandet. Derfor opfordrer jeg ministeren til at gå den ekstra mil og fortsætte kampen for ålefiskeriet. Vi sætter pris på, at ministeren har afgivet en erklæring, hvor han understreger urimeligheden i, at det er Danmark, der skal gøre alt arbejdet for ålebestanden. For det er urimeligt, når de danske fiskere har fulgt den danske åle-forvaltnings-plan til punkt og prikke,« siger Svend-Erik Andersen.
Kystfiskerne skrider til handling
FSK-PO vil nu kalde sine medlemmer sammen til et krisemøde, og kontakte fiskeriminister Rasmus Prehn (S) samt Folketingets partier og embedsværket, for at lave en plan for fremtiden. Målet er at det danske ålefiskeri skal består og udvikles og ikke nedlægges og afvikles.
Kystfiskeriet skal sikres ifølge FSK-PO
FSK-PO skrev allerede sidste år, at fiskeriet efter ål er kraftigt begrænset, og det er ikke muligt for nye fiskere at komme ind i erhvervet.
Det virker ikke logisk for FSK-PO, at lægge et fiskerierhverv ned, der foregår med nogle af de mest skånsomme og traditionelle fiskeformer, vi har, hvis ålen samtidig får lov at dø som følge af opdæmmede vandløb, ødelagt natur og som føde for de titusindvis af skarver.
Kystfiskere over hele landet melder lige nu om flere ål, end de længe har set. De opfordre derfor til at gribe muligheden og gøre noget for ålen, noget der vil gavne alle i mange år fremover.