Sårbare levesteder er blevet dokumenteret på havbunden i Stavanger kommune. Disse levesteder modstår kun i meget ringe grad den menneskelig påvirkning, så områderne er nu blevet registreret og dokumenteret på et digitalt søkort.
Til det siger forskningsleder Frithjof Moy fra Havforskningsinstituttet, der netop har speciale i havbunden, siger. »Vi vidste, at disse arter lever her, men det var alligevel overraskende at finde så meget smuk undersøisk natur og i så store mængder i dette område,« siger den norske forskningschef og forklarer videre, at der er naturtyper i havet, fuldstændigt som man ser det på landjorden.
»Forsknings-arbejdet med at filme og dokumentere livet på havbunden uden for Stavanger har taget cirka et år,« forklarer Frithjof Moy videre. De nye kort viser den sandsynlige forekomst af forskellige naturtyperne og hvilke værdifulde og sårbare arter der er blevet observeret på stedet.
Disse Kort vil være med til at styrke vidensbaseret planlægning for den fremtidige udnyttelse og bearbejdning, og dermed sikre, at væksten i den marine og blå, kan være bæredygtig, siger Moy fra Havforskningsinstituttet.
Har kortlagt over 500 km2 af havbunden ved Stavanger
Siden 2020 er 500 km2 af havbunden blevet kortlagt i Stavanger kommune. Den norske kortstyrelse har foretaget en detaljeret undersøgelse af dybdeforholdene, og den norske geologiske undersøgelse og Havforskningsinstituttet har udført geologisk og biologisk dataindsamling og kortlægning i samme område
»De nye kort gengiver lag for lag, hvor biologi og geologi er placeret oven på undervandsterrænet, så de giver et meget omfattende viden og information om disse forhold til brugerne. Disse data kan downloades direkte via kortet.
Der er etableret et helt nyt system til naturkortlægning i Norge: »Nature in Norway« (NiN). (se hjemmesiden her – engelsk)