Ørreder i et dambrug i Sydjylland er ramt af fiskesygdommen IHN. Det er første gang, sygdommen er konstateret i Danmark
Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse, efter man i går erklærede første udbrud nogensinde, af fiskesygdommen infektiøs hæmatopoietisk nekrose (IHN), i Danmark.
Det drejer sig om et dambrug med ørreder i Stouby nordøst for Vejle, der er blevet smittet med sygdommen. Det viser prøver udtaget af Fødevarestyrelsen, der samtidig fortæller, at det er første gang nogensinde, sygdommen er konstateret i Danmark.
»Det betyder, at Danmark ikke længere har status som fri for IHN. IHN er dødelig for fiskene, men kan ikke smitte til mennesker,« forklarer Tim Petersen, der er souschef i Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen er i gang med at afklare, hvad der skal ske med ørrederne i dambruget.
Lokale zoner
Dambruget, der producerer cirka 95 ton ørreder årligt, er under offentligt tilsyn. Det betyder, at fisk, produkter eller udstyr ikke må flyttes til eller fra dambruget. Desuden bliver der oprettet zoner i lokalområdet. Udstrækningen af zoner og restriktioner i zonerne vil snarest blive offentliggjort i en bekendtgørelse og på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
For at begrænse smittespredning sporer Fødevarestyrelsen desuden kontakter til dambruget herunder de forsendelser af fisk, der er sendt til og fra dambruget. Eventuelle andre dambrug i Danmark, der har haft smittefarlig kontakt til dambruget, bliver sat under offentligt tilsyn, til de er undersøgt for IHN og konstateret fri.
Konsekvenser for erhvervet
Kilden til smitten kendes endnu ikke, og Fødevarestyrelsen arbejder på at afklare, hvordan smitten er opstået. Udbruddet af IHN kan få alvorlige konsekvenser for dambrugserhvervet i Danmark.
»Det kan give anledning til, at eksportmarkeder og samhandelslande vil begrænse handel med levende fisk og fiskeprodukter fra Danmark i en periode,« fortæller Tim Petersen og forklarer videre, at Danmark først igen kan få status som IHN-frit land, når der i to år ikke har været konstateret infektion med IHN.