Sådan lyder opfordringen fra Danmarks Fiskeriforenings formand Svend-Erik Andersen, der er ude med en advarsel om, at selvom alle for tiden arbejder ud fra tallene 100 – 30 – 10 i den kommende hav-plan, så er det ifølge fiskeriformanden ikke udtryk for nogen objektiv sandhed, men nok mere end smart model, som er nem at huske og kommunikere ud fra.
Det skriver fiskeriets formand om på Fiskeritidende.dk, at vi nok skal til at vænne os til denne tal-kombination, som har bredt sig fra amerikanske miljøorganisationers arbejde ind i FN-systemet og videre til EU-Kommissionen samt til Folketinget og Miljøministeriet.
Men de tre tal har allerede spillet en central rolle i den meddelelse om biodiversitet, som EU-Kommissionen lancerede sidste år i 2020, derfor er det helt afgørende, at fiskeriet og branchen bliver hørt i forhold til den kommende hav-plan og strategi.
Fiskeriformanden skriver videre i sin forklaring omkring de tre nøgle-tal, at de dækker over en formel for hav-planen som skal sikre at:
- 100 pct. af hav-arealet skal forvaltes bæredygtigt og økosystembaseret
- 30 pct. af hav-arealet skal bestå af beskyttede områder. Det vil sige områder, hvor presfaktorer med negativ påvirkning på havmiljøet udelukkes
- 10 pct. af hav-arealet skal være »lukkede« områder – »urørt hav«. Det vil sige områder, som udlægges til videnskabelige referenceområder, hvor der må været stærkt begrænset aktivitet
- De 10 pct. betragtes almindeligvis som del af de 30 pct – så det er altså ikke 30 + 10 pct.
Den socialdemokratiske Regering arbejder i øjeblikket på den nationale hav-plan for udnyttelse og adgang til det danske havareal, og i den sammenhæng en havstrategi for, hvor der f.eks må fiskes i dansk farvand.
Svend-Erik Andersen siger i artiklen i Fiskeritidende.dk følgende om den kommende hav-plan, at man må forvente at man i dette arbejde vil skele kraftigt til denne model og talkombination 100-30-10. Blandt andet fordi man lige fra Miljøministeriet og over EU-Kommissionen samt hele vejen fra højre og venstre i Folketinget, alle syntes, sammen med alle miljøorganisationer, at gå ind for denne model.
»Vi har i fiskeriet også interesse i et sundt havmiljø. Men om tilgangen 100-30-10 er den rigtige i forhold til et sundt havmiljø, vil jeg lade være et åbent spørgsmål. Vi kan i fiskeriet under alle omstændigheder godt leve med og forhåbentlig få gavn af havforvaltningen efter denne model,« siger formanden videre og forklarer, at der allerede i dag er store danske havområder, hvor der allerede er begrænsninger på den ene eller anden måde. Tages der højde for dette i arbejdet med den nye hav-strategi, så kan dansk fiskeri forhåbentligt for gavn af planen der følger 100-30-10, understreger Svend-Erik Andersen. »Men det skal ske i samarbejde og i dialog samt i respekt for fiskerierhvervet. Så der i fremtiden også kan være plads til et dynamisk og rentabelt dansk erhvervsfiskeri og ikke blot et postkort-fiskeri, som formanden udtrykker det til sidst.
Hav-planen skal fastsætte, hvilke havområder i de danske farvande der kan bidrage til en bæredygtig udvikling af energisektoren til søs, søtransport, fiskeri og akvakultur, indvinding af råstoffer på havet og bevarelse, beskyttelse og forbedring af miljøet, herunder modstandsdygtighed over for konsekvenserne af klimaforandringerne. Havplanen vil endvidere tage sigte på at bidrage til fremme af bæredygtige rekreative aktiviteter, friluftsliv m.v. Fastsættelsen af havområderne vil dermed bidrage til bedre rammebetingelser for de maritime erhverv frem imod 2030.
Lov om maritim fysisk planlægning (havplanloven) gennemfører Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om rammerne for maritim fysisk planlægning, EU-direktiv 2014/89.