Havstrømme er utrolig vigtige for vores klima, som det også ses med Golfstrømmen og de strømme der er tilknyttet denne. Her sendes en varm havstrøm nordover ind i Norskehavet, Grønlandshavet og Islandshavet. Her bidrager de til et varmt klima ved disse breddegrader.
Denne »omvæltningscirkulation« er en varm strøm der sendes nordpå, synker ned og fragtes sydover igen.
Den nye havstrøm, som forskerne har fundet beskrives i »Nature Communications« under titlen »The Iceland-Faroe Slope Jet: a conduit for dense water toward the Faroe Bank Channel overflow«.
Det er ikke hverdags kost, at forskere opdager en helt «ny» havstrøm og da slet ikke at man navngiver havstrømmen. Men det har en gruppe norske forskere, med doktorgradsstipendiat ved Universitetet Bjerknesscentret for klimaforskning i Bergen, Stefanie Semper.
Hun er hovedforfatter bag det ene af de to nye studier, som er blevet publiceret, omkring havstrømmen. Det andet projekt har til opgave at finde og opspore kilden til den nye havstrøm. En havstrøm som flere hælder til opstår i Grønlandshavet.
Havstrømmene er yderst vigtige for vores fælles klima, de bidraget til et varmere klima på vores breddegrader. Og den nye havstrøm »Iceland-Faroe Slope Jet« bidrager netop til dette. Den nye dybtvandsstrøm tilbagefører koldt og tungt vand.
- Omvæltningscirkulationen i Nord-Atlanten er en sløjfe af varmt vand der strømmer nordover i overfladen, bliver nedkølet og synker derefter til bunds og strømmer som tungt, koldt vand sydover i dybet.
- Afkølingen i det nordlige er med til at opretholde sløjfen.
- Tidligere har man troet at Labradorhavet, var det vigtigste område for denne afkøling og nedsynkning. Men de nye fund har flyttet fokus til de nordiske havområder.
- Fra de nordiske havområder strømmer den største del af vandet i dybet ud mellem Grønland og Island samt mellem Færøerne og Shetlands Øerne.
- Men man er fortsat usikker på, hvor det tunge vand dannes og hvilken vej det følger tilbage igen.
- Den viden arbejder man på at få, så vi bedre kan forstå hvordan klimaændringerne påvirker de forskellige dele af Omvæltningscirkulationen i Nord-Atlanten, inklusive varmetransporten til Norge.
- Den nye forskning på dette område fortaget af Stefanie Semper, viser hvordan vandet synker i Grønlandshavet og går rundt Nordsiden af Island, hvor den følger den islandske kontinentalsokkel, sydøstover før det strømmer ud i Atlanterhavet Øst for Færøerne.
- Den norske forsker er således den første der har sammensat forskellige serier af målinger, kan påvise at der findes en sammenhængende havstrøm fra Island til Færøerne.
- Denne havstrøm har fået navnet »Iceland-Faroe Slope Jet«
- Forskningen her er finansieret af Trond Mohn stiftelsen.
- Forskerne fra Bjerknesscentret for Klimaforskning og Geofysisk institut ved Universitetet i Bergen og Woods Hole Oceanagraphic Institution i Massachusett USA samt Faroe Marine Research Institute på Færøerne har alle bidraget til forskningen af havstrømmene i Nordatlanten og herunder også den fundet af den nye havstrøm »Iceland-Faroe Slope Jet«.
Kilde: Bjerknesscentret Bergen
Der er fortsat meget vi ikke ved
Det fortæller Stefanie Semper der samtidig peger på, at egenskaberne til havstrømmene kan ændre sig som følge af klimaændringerne og dermed påvirker cirkulationen af vand i Nordatlanten. »Vi ser allerede at klimaændringerne ændre processerne i havet,« forklarer Semper videre. »En koldere havoverflade er et af tegnene på at La Niña også er her. Vejrfænomenet der kan sætte den globale opvarmning på pause og som, hvis vi skal kunne spå om hvordan det fremtidige klima vil udvikle sig, skal tage havstrømmene med i beregningerne i de forskellige klimamodeller.«
Derfor er behovet for yderligere og langt mere forskning betydelig, for der er meget vi endnu ikke ved.