Københavns Universitet har sandsynligvis en del af løsningen på de udfordringer som både fiskere i Østersøen og de indre danske farvande står overfor. Grundet nedskæringer af kvoter på specielt torsk, har udsigterne til de kommende års kystfiskeri fået et dystert skær.
I et projekt støttet af den Europæiske Hav- og FiskeriFond, opstartes der et fiskeri efter de små, men talrige fisk, der under en samlet betegnelse kaldes for læbefisk.
Læbefisk tæller blandt andet;
- savgylte
- berggylte
- blåstak
- havkarusse
hvor havkarusse og savgylte er de mest almindelige i Danmark. Disse fisk fanges kystnært med tejner. Tejner udmærker sig som meget skånsomme redskaber, og dagsfangsten har i de indledende forsøg vist sig at være mere end bare almindelig rentabel for fiskerne.
I Norge er fiskeriet efter læbefisk meget lukrativt og der er ikke noget der tyder på at det ikke skulle være tilfældet i Danmark også. Om det kan redde fiskeriet i Østersøen vil tiden vise, men efterspørgslen på læbefisk er enorm og umiddelbart er fiskene lette at fange i dansk farvand.
I vores norske broderland er det årlige regulerede salg på ca. 200 mio. kr for Læbefisk, men efterspørgslen er langt større end den samlede fangst i Norge. Fiskeriet efter læbefisk er derfor en stor mulighed for det danske kystfiskeri, der i disse år savner gode alternativer til det svingende fiskeri efter torsk og rødspætter.
Allerede nu bliver der fisket 5 forskellige steder i Danmark for at vurdere mængden af egnede læbefisk og for at udvikle fangstredskaberne til det danske fiskeri. Fiskerne siger selv at de ser fiskeriet som et nyttigt og spændende tiltag, der i første omgang kan være et godt supplement til det eksisterende fiskeri.