Fangsten af blank-ål som toppede i midten af 1970 og til fangsten i 2010 er samlet set faldet til chokerende en tiendedel af det tidligere.
Rekrutteringen af glasål fra gydeområderne i Sargassohavet til Europas kyster er i disse år historisk lav og udgør 1-9 % af niveauet før 1980 (ICES 2009).
Det markante fald i mængden af yngel har medført at EU kommissionen har udsendt rådsforordning nr. 1100/2007 vedrørende foranstaltninger til genopretning af ålebestanden.
Ifølge denne forordning er Danmark forpligtiget til at udarbejde en forvaltningsplan for ål i ferskvand samt det bedst mulige estimat for, hvor stor en biomasse af blankål der undslipper fra Danske vandsystemer, tilbage til havet for at gyde.
I Danmark er der i alt 887 vandsystemer og det er af ressourcemæssige årsager nødvendigt, at udvælge et antal vandsystemer som er repræsentative for disse. Ribe Å er udvalgt som et vestvendt vandløb og valget af Ribe Å skyldes, at der her er et erhvervsfiskeri i den nederste del af vandsystemet som gør det muligt ved fangst genfangst metoden, at beregne den samlede biomasse af blankål der forlader vandsystemet.
Produktionen af blankål i danske vandsystemer er tidligere undersøgt i Køge Lellinge Å, Brede Å og Bjørnsholm Å, i henholdsvis 1968, 1981 og 1988
Disse undersøgelser blev udført for mere end 20 år siden og afspejler tilgangen af glasål for mere end 30 år siden, hvor tilgangen af glasål stadig var god. Nærværende undersøgelse af blankåls udtrækket i Ribe å i 2010 afspejles ud fra fangster af blankål rekrutteringen af glasål i perioden 1990-2000 hvor tilgangen af glasål var væsentligt lavere end i 1980erne.
Læs DTU-forskningsrapport 241-2011 nedenfor.
Rapport om udvandring af blankål fra Ribe Å.