I alt 137 gravide kvinder deltog i en norsk undersøgelse »Mors mad«. En gruppe fik torsk til middag to gange om ugen i 16 uger under graviditet, mens den anden gruppe, også kaldet kontrolgruppen, fulgte deres sædvanlige diæt.
»Vi har modtaget svar på dét vigtigste spørgsmål, vi ønskede at finde ud af i denne undersøgelse. Nemlig om mad har noget at sige og om du selv kan forbedre jod-status i graviditeten ved at øge indtagelsen af jod-rige fødevarer, såsom torsk,« siger Maria Wik Markhus, ernæringsbiolog og forsker ved Institut for Havforskning.
Og hun kan bekræfte, at det har dét gjort. Efter forsøget var ovre, havde fiskegruppen øget sin jod-status, mens kontrolgruppen faldt. Jod måles i urin, og efter forsøget havde fiskegruppen en gennemsnitlig værdi på næsten 100 mikrogram, mens kontrolgruppen havde en værdi på lidt over 70.
»Men det er stadig et stykke fra 150 mikrogram per liter, hvilket er anbefalingerne fra WHO. Samtidig er det i tråd med de nordiske henstillinger på cirka 100 mikrogram per liter, hvis man beregner det anbefalede indtag af 175 mikrogram jod pr. Dag,« siger Markhus.
Jod er vigtigt for normal vækst og udvikling af hjernen hos fostre og små børn. Den vigtigste kilder til jod i den norske diæt er mejeriprodukter og mager fisk og skaldyr.
Børnene i kontrolgruppen gjorde det bedst
Da børnene var 11 måneder gamle, tog forskerne en test, der måler udviklingen af spædbørn og småbørn inden for sprog, motorik og kognition. De ønskede at finde ud af, om en forøget jod-status i graviditeten kunne påvirke udviklingen af børnene.
Forskerne så ingen forskel mellem sprog og motorik, men børnene i kontrolgruppen gjorde det bedre med de kognitive opgaver.
»Vi så, at børnene i kontrolgruppen, der ikke fik fisk, gjorde det bedst med de kognitive opgaver, der ser på evnen til at behandle information og problemløsning. For babyer på 11 måneder betyder det for eksempel at bygge med blokke, efterligne voksne og enkle hukommelsestests,« siger Ingrid Kvestad, psykolog og forsker ved det regionale videnscenter for børn og unge, NORCE Norwegian Research Center, som er partner i mødrenes mad- projekt.
Svært at sige noget om betydningen
Kvestad understreger, at selvom en gruppe børn gjorde det lidt bedre, er alle stadig inden for det, der er normalt for aldersgruppen. Hun siger, at det er vanskeligt at sige noget om betydningen af fundene.
»Vi ser, at der er en forskel, men vi ved ikke, hvad det betyder. Vi ønsker derfor meget at følge disse børn yderligere for at kunne undersøge børnenes udvikling yderligere. Vil forskellene udjævne eller stige?« siger Kvestad.
Hun understreger, at forskellen mellem grupperne ikke vil være vigtig for hvert enkelt barn, der blev testet, men at det er værd at undersøge børnene nærmere for at se, hvilken betydning resultaterne kan have på gruppeniveau og derefter også ud fra et folkesundhedsmæssigt perspektiv.
Mange mennesker har for lidt jod
Flere undersøgelser har vist, at unge kvinder har for lave jod-værdier, herunder den store undersøgelse: Mor, far og barn. Tal fra undersøgelsen »Small in Norway« viste, at 80 procent af 1.000 gravide kvinder fra hele landet havde for lidt jod.
I studien »Mors mad« havde deltagerne generelt mild til moderat jod-mangel.
Den Videnskabelige Komité for Fødevaresikkerhed (VKM) har for nylig vurderet fordele og risici for helbredet ved at tilsætte jod til salt. De konkluderede, at tilføjelse af jod til husholdningssalt eller salt, der bruges i brød, kan kompensere for lavt indtag af jod hos unge mennesker og hos kvinder i den fødedygtige alder, men at det også kan føre til, at små børn får for meget jod.
»Vores resultater viser, at det er muligt at forbedre jod-status i graviditeten ved at spise torsk to gange om ugen, hvilket også er inden for anbefaling fra sundhedsmyndighederne om, hvor meget fisk vi skal spise,« siger Markhus.
»I lande uden jodiseret salt, såsom i Norge, er det vigtigt at medtage en eller fortrinsvis flere vigtige kilder til jod i den almindelige diæt for at få et passende jodindtag,« siger hun.
Skal følge børnene videre
I undersøgelsen havde forskerne god kontrol over, hvad deltagerne faktisk spiste, da de måtte veje maden før og efter hvert måltid. Deltagerne var samvittighedsfulde og spiste i gennemsnit det meste af det, de fik.
Imidlertid er forskerne i øjeblikket ikke i stand til at konkludere om betydningen af alle testresultaterne som helhed.
»Vi ved fra litteraturen, at ændring af jod-status over en kort periode kan føre til en forstyrrelse i hormonerne, der regulerer stofskiftet, men på samme tid så vi ingen forskel i disse hormoner mellem grupperne,« siger Markhus.