Inden styrelsen var færdige med at sagsbehandle de omkring 19 danske havbrug, har man i en pressemeddelelse fra midt i maj måned i år, meddelt at havbrugenes placerings-tilladelse ikke længere er gyldige. Fuldkommen absurd, hvilket da også i høj grad kommer bag på Dansk Akvakultur, der er brancheforeningen for det danske opdræterhverv. Også overraskende fordi sagsbehandlingen fortsat er igang og at den lovpligtige partshøring ikke er afsluttet.
Samtlige 19 danske havbrug har ansøgt rettidigt om en revurdering af deres miljøgodkendelser i marts 2014 og ansøgt om fornyelse af deres placerings-tilladelser, fuldstændigt efter bogen. Det betyder, at sagsbehandlingen er i gang, og at havbrugene er i drift på et lovligt grundlag, indtil der træffes nye afgørelser, skriver Dansk Akvakultur i en meddelelse.
Brancheforeningen mener endvidere, at man i stedet fra Miljøstyrelsens side, burde have oplyst offentligheden om, at ansøgningerne om placerings-tilladelser og miljøgodkendelserne endnu ikke er færdigbehandlet. Dette til trods for, at miljømyndighederne i 2014 modtog ansøgningerne rettidigt fra alle havbrug og derfor har haft sagerne til behandling i næsten 6 år. Det lange tidsforløb til trods, forventes sagerne alligevel først færdigbehandlet til næste år, i 2021. Til den tid har behandling kørt i mere end 7 år.
Dansk Akvakultur skriver videre om det ekstremt lange tidsforløb med placerings-tilladelser, at det ikke, som man kunne forvente, drejede sig om konkrete miljøforhold, men mere om jura og forvaltning af EU regler.
Program for miljøkontrol
Alle danske havbrug følger et omfattende miljøkontrol-program, skriver brancheforeningen videre, så kvælstof og fosfor-påvirkningen fra alle havbrug er indarbejdet i vandplanerne for alle de hav- og vandplansområder, hvor havbrugene ligger. Og man understreger ligeledes i meddelelsen, at der er ingen miljøanalyser der viser, at havbrugenes drift har forhindret opfyldelse af god økologisk tilstand i havområdet og habitatområderne. Dansk Akvakultur arbejder sammen med Miljøstyrelsen, så alle miljø-faglige og juridiske forhold omkring havbrugene kommer på plads. Men også så havbrugenes drift sker med størst mulig hensyntagen til natur og miljø og gældende lovgivning.
Havbrug er en meget klimavenlig og miljøeffektive animalsk fødevareproduktion. Miljøforholdene omkring havbrugene er veldokumenterede. Alle virksomheder i Danmark, herunder også havbrugene, har brug for ordentlige rammevilkår på et miljøfagligt og juridisk grundlag.
Baggrund om placeringstilladelser til havbrug
Havbrugenes placeringer fremgår klart og tydeligt af de årlige indberetninger til miljømyndighederne og for de flestes vedkommende, har de haft samme beliggenhed, for flere havbrug har de ligget samme sted siden 1980´erne.
Til orientering blev EU’s habitat-direktiv indført i dansk lovgivning tilbage i 2006. Spørgsmålet om havbrugenes placeringstilladelser er derfor et juridisk spørgsmål, dvs. om habitatdirektivet skal anvendes med tilbagevirkende kraft og hvorvidt et næsten 30 år gammelt havbrug skal betragtes som et helt nyt projekt og vurderes efter EU’s habitatdirektiv.
Dette mener Dansk Akvakultur ikke er rimeligt, at anvende EU-direktiver eller anden lovgivning med tilbagevirkende kraft mod havbrug. Professor Peter Pagh har tidligere til Politiken bekræftet, at hvis EU lovgivning skal indføres med tilbagevirkende kraft, så kan det også gælde for mange andre projekter og aktiviteter.
Kammeradvokatens svingende konklusioner
Det gør selvfølgelig ikke situationen bedre, at Kammeradvokaten så sent som i august 2019 efter en grundig gennemgang af havbrugenes placeringer konkluderede, at flere havde gyldige tilladelelser. Senere samme år kom selvsamme Kammeradvokat til den stik modsatte konklusion. Værs´go!
Den seneste grundige gennemgang af alle danske havbrug, der blev gennemført var i 2019. Den blev fremlagt i december måned 2019 for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Læs rapporten om status og grundig gennemgang af havbrugsområdet fra Miljø Departementet her