Fiskeriskolen slår bro mellem biologer og fiskere
Blandt fiskere omtales havbiologer og biologernes arbejde ofte med skepsis.
Fiskeriskolens ungdomsuddannelse har i efteråret 2009 igangsat et initiativ, som helt sikkert vil øge kommende fisker generationers forståelse for biologernes arbejde. Det er sket ved, at der er indgået aftale med forskningsskibet DANA, der har indvilliget i at medtage enkelte praktikanter.
I efteråret har den første elev, Andreas Hansen, været ombord i forbindelse med et 3 ugers togt i Østersøen.
Togtet har givet Andreas en noget ændret opfattelse af biologernes arbejde ombord, idet han bl.a. kunne konstatere, at DANA fisker stort set på samme måde som andre fiskere, og med samme type grej.
Uddannelses konsulent Preben Noer fra Fiskeriskolen forklarer om formålet: ”Skolens ide’ er at skabe øget forståelse mellem fiskere og biologer, og den umiddelbare vurdering fra såvel den første elev, som togtlederen på Dana tyder på, at der er taget et skridt i den rigtige retning.”
I forbindelse med praktikperioden var der udarbejdet en arbejdsplan for fiskerilærlingen, som sikrede at han kom rundt i de forskellige sektioner ombord; på broen, beskæftiget ved dæksarbejde, i køkkenet og på laboratorierne.
DANA er bygget i 1980-81 på Dannebrog Værft i Århus, og blev bygget specielt til hav undersøgelser. Ombord på DANA er der fem tør- og vådlaboratorier, udstyret med et bredt spektrum af videnskabelige instrumenter. Derudover er der en omfattende udrustning til trawlfiskeri, vandprøvetagning og bundprøvetagning. Skibet er ca. 80 m. langt og 15 m. bredt.