Havet har altid spillet en vigtig rolle for Europas velstand. Det europæiske kontinent har næsten 70 000 km kystlinje, og 22 af EU’s 27 medlemsstater har kyster eller omfatter øer. 40 % af EU’s befolkning bor i havregioner, der tegner sig for 40 % af økonomien og beskæftiger omkring 5 mio. mennesker. Derfor fejres den 20. maj som “havets dag i Europa”. I år er Kommissionen sammen med den italienske regering arrangør for en 3-dages konference i Rom 18.-20. maj. Denne vigtige begivenhed samler interesseparter, myndigheder og andre implicerede fra Den Europæiske Union og i år også en række tredjelande med henblik på at drøfte de globale ændringer, som det maritime Europa står over for i dag. Havets dag i Europa blev indført som et af nøgleelementerne i EU’s integrerede havpolitik, der blev lanceret i 2007.
“Den 20. maj fejrer vi den årlige europæiske havets dag i Rom”, udtaler Europa-Kommissionens formand, José Manuel Barroso. “Europas borgere bliver i stigende grad bevidst om betydningen af den fælles arv og fremtid, som havene repræsenterer for os. Vores integrerede havpolitik afspejler en klar vision for, hvordan vi skal tackle udfordringerne i form af havene som kilde til vores velstand og deres bæredygtighed og sikkerhed, og den har i sidste ende nær tilknytning til kampen mod klimaændringerne og genskabelsen af Europas økonomiske konkurrenceevne”.
Ifølge Joe Borg, der er kommissær med ansvar for maritime anliggender og fiskeri, “sætter EU’s integrerede havpolitik de maritime sektorer og kystregioner, der traditionelt ligger i EU’s yderområder, i centrum for en ny, dynamisk og samlet politik for bæredygtig vækst og beskæftigelse. EU og dets medlemsstater er overbevist om, at de særlige forhold, som gør sig gældende for have, søer og kyster, skal anskues på en koordineret og sammenhængende måde. I Rom vil institutioner og interesseparter drøfte nye tilgange til forvaltningen af vore have, søer og kystregioner på en bæredygtig måde inden for rammerne af en integreret politisk strategi.”
Konferencen i Rom vil samle interesseparter fra erhvervslivet og civilsamfundet, beslutningstagere og journalister fra EU og tredjelande med henblik på at drøfte en lang række politikker og praksis som f.eks. integreret havforvaltning, nye teknologier, energiproduktion, maritim områdeplanlægning, havovervågningssystemer, bæredygtig kystturisme, reform af den fælles fiskeripolitik og andre emner. De synspunkter, som fremlægges på konferencen, vil indgå i den fremtidige udformning af EU’s integrerede havpolitik.
Før og efter konferencen i Rom vil interesseorganisationer endvidere afholde en række workshopper og præsentationer om temaer, der er knyttet til konferencens dagsorden. Ud over selve konferencen i Rom vil omkring 40 andre begivenheder finde sted forskellige steder i Den Europæiske Union. Disse lokale begivenheder kan være konferencer, workshopper, åbne havnedage og miljøprojekter.
Hovedtalere på konferencen i Rom er den italienske premierminister, Silvio Berlusconi, det tjekkiske formandskab, Europa-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, og Europa-Parlamentets næstformand, Rodi Kratsa-Tsagaropoulou. Konferencens to værter er Joe Borg, medlem af Kommissionen med ansvar for maritime anliggender og fiskeri, og den italienske minister for infrastruktur og transport, Altero Matteoli. Europa-Kommissionen vil desuden være repræsenteret af næstformand Günther Verheugen, som har ansvaret for erhvervs- og virksomhedspolitik, og næstformand Antonio Tajani, der har ansvaret for transport. Italiens udenrigsminister, Franco Frattini, vil også tale på konferencen. Under en række paneldiskussioner vil der blive gjort status over resultaterne af den integrerede havpolitik siden dens indførelse, og der vil være drøftelser af vejen frem.
Siden Kommissionen fremsatte sit forslag om en integreret havpolitik i oktober 2007, og stats- og regeringscheferne gav deres tilslutning hertil i december 2007, er der gjort håndgribelige fremskridt med opbygningen af en sammenhængende ramme, der skal fremme synergier og løse potentielle konflikter mellem forskellige havrelaterede politikområder. I overensstemmelse med aktionsplanen fra oktober 2007 har Kommissionen allerede fremlagt en pakke af forslag, som bl.a. skal øge havforskningen og udvikle EU’s havne, fremme den maritime områdeplanlægning og et havtransportområde uden grænser samt fremme offshore-vindenergiproduktion. En række andre forslag indeholder strategier, der skal sikre tilpasning til klimaforandringerne, yde støtte til ansatte inden for søtransport og udstikke rammerne for en integreret havforvaltning. I fiskerisektoren har Kommissionen fremlagt ny lovgivning for at bekæmpe ulovligt fiskeri og øge kontrol og håndhævning, og den har også indledt en høring i EU om en grundlæggende reform af den fælles fiskeripolitik.