En ny fiskestrid truer mellem EU og Norge, efter uenigheder om størrelsen på EU-fiskernes fiskekvote i norsk farvand – Norge agter at håndhæve en kvote 18.000 tons fisk, som Norge har tildelt EU fiskerne. Denne kvote er snart opfisket. Hvis Eu fartøjerne ved Svalbard overskrider denne kvote, truer Norge med at beslaglæge fangsten og opbringe EU-fiskefartøjer.
Omvendt mener EU, at have ret til 24.000 tons fisk i norsk område ved Svalbard. Det skriver Altinget.dk, som henviser til at stridens kerne, omhandler de fiskekvoter, som EU-fiskere kan benytte i norske farvande omkring Svalbard efter Storbritanniens farvel til EU.
Brexit-aftalen betød nemlig et farvel til noget af det britiske fiskeri og ifølge mediet Politico er forskellen, at EU går efter en fiskekvote på 24.000 ton, mens Norge fastholder at den kun er lidt over 18.000 tons.
Denne ordstrid på kvote-mængder, har varet henover foråret og sommeren og nærmer sig nu det punkt, hvor grænsen på 18.000 tons er ved at være opfisket, hvilket kan ende med at EU-fartøjerne kan risikerer at blive beslaglagt af de norske fiskeri-myndigheder.
Striden risikerer at eskalerer, da de norske myndigheder ikke mener, at EU har ret til at ændre på betingelserne for fiskeri og adgangen til norsk farvand. Det har EU gjort efter briternes exit fra det fælles europæiske samarbejde, for at finde nye fiskevande til de EU-fiskere, der kom i klemme efter Brexit.
Det bliver i givet fald EU-fiskeskibe fra især Danmark, Holland, Tyskland og Spanien, der fisker i det norske område omkring Svalbard, der rammes af nordmændenes tolkning af reglerne omkring øgruppen, selvom EU har henvist til ældre traktater om fiskerirettigheder omkring øgruppen Svalbard, der i disse dokumenter lægger begrænsninger på Norges suverænitet over Svalbard-området.