I fiskeriet er der en voksende bekymring for, hvordan den stigende implementering af miljøvenlige teknologier, såsom solcelle- og havvindmølleparker, negativt kan påvirke miljøet og sundheden. Så bekymringen afgrænser sig ikke længere alene til udledninger fra industrier og de kommunale rensningsanlæg, men nu også den potentielle miljørisiko, der er forbundet med solcelleprojekter.
En nylig undersøgelse har kastet nyt lys over problemet med afgivelse af miljøfarlige stoffer fra solcelleparker, der opføres rundt omkring i landet. Der er en reel frygt for, at de overflader, der er belagt med grafen- og titaniumdioxid-nanopartikler på solcellerne, kan afgive disse stoffer til omgivelserne, herunder græs og jord. Dette er især bekymrende, da får ofte bruges til at græsse på markerne ved solcelleanlæg, og disse dyr senere ender som fødevarer til mennesker.
Fødevarestyrelsen (FVST) har anmodet DTU-Fødevareinstituttet om en vurdering af risikoen for fødevaresikkerheden ved at lade får græsse på disse marker og derefter sælge dyrerne til konsum.
DTU-Fødevareinstituttet har konkluderet, at på nuværende tidspunkt er det ikke muligt at vurdere risikoen for menneskers sundhed forbundet med indtagelse af kød fra får, der har græsset ved solcelleanlæg. Dette skyldes manglen på information om koncentrationen af grafen og titaniumdioxid i kødet fra disse får samt utilstrækkelig forskning inden for toksikologi af grafen-nanopartikler ved oral indtagelse.
Desværre er der også en mangel på litteratur, der undersøger koncentrationen af titaniumdioxid og grafen-nanopartikler i kød fra græssende får generelt. Dette gør det yderligere udfordrende at vurdere eventuelle risici forbundet med denne praksis.
Det bliver nu undersøgt af DTU