Det skriver den norske fiskerimesse AquaNor i en pressemeddelelse og tilføjer, at aldrig har så mange kandidater / firmaer søgt Stiftelsen »Nor-Fishings Innovasjonspris« som i år.
AquaNor har modtaget 28 ansøgninger til årets Innovationspris fra 14 lande, inklusiv Norge. Det er hele 64 procent flere ansøgninger end ved den forrige AquaNor messe i 2015. Både projektleder Liv Holmefjord og direktør Ola Eriksen er meget tilfreds med den store opbakning og tilslutning.
Juryen består, som i de tidligere år, af fagchef Kjell Maroni (Fiskeri og Havbruksnæringens forskningsfond) og seniorrådgiver Oddvar Staulen fra (Innovasjon Norge) samt seniorrådgiver Jan Henrik Sandberg fra (Norges Fiskarlag).
De tre kompetente personer, har haft det krævende job, at vælge udfra innovationsgrad og projektets betydning for branchen samt markedsværdien internationalt. Det hele vurderet udfra de enkeltes ansøgninger.
På den baggrund er der nu indstillet 3 kandidater / firmaer til årets pris. Det er følgende:
Ace Aquatec Ltd., Inverness, Skottland.
Der har udviklet en metode til elektrisk bedøvelse af eksempelvis laks i vandet, inden en specialpumpe bringer den bedøvede fisk ind i en transportør og op til slagtningen. 3 til 5 elektroder i vandet bedøver fisken i løbet af ca. 1 sekund i et område op til en meter fra transportrøret. Det garanterer en 100 procent bedøvelse af alle fisk, uafhængigt af størrelsen. Ca. 75 tons fisk kan bedøves pr. time uden at fisken bliver udsat for unødig stress og uden at kødet tager skade.
OptoScale AS, Trondheim, Norge.
Er et firma der har udviklet et system for biomassemåling med en nøjagtighed på op til 99 procent. Systemet går ud på at fisken belyses med laserstriber som giver en sikker og entydig afstand til hvert eneste punkt på fisken. På den baggrund dannes en 3D-model, som gengiver, med ne utrolig høj nøjagtighed, et estimat af volumen samt vægten på den pågældende fisk. Systemet kan måle op til 1000 fisk pr. dag.
Planktonic AS, Trondheim, Norge
Det norske firma har udviklet et banebrydende levende foder til marint yngel. De har udviklet en metode, til at fange store mængder af dyreplankton i havet, for derefter at cryokonservere det. Planktonet pakkes derefter i poser a 600 gram, som indeholder ca. 30 millioner planktonindivider, og opbevares i flydende nitrogen. Når foderet skal bruges bliver det fortyndet med havvand efter en specielt procedyre og planktonet bliver herefter levende igen og genopstår derfor som et naturligt og levende foder, med den helt rigtige næringsværdi for fiskeynglen.
Alle spændende og nyttige projekter, som stiftelsen i Nor-Fishing vil behandle og gennemgå på juryens møde mandag den 14. august. Her bliver det besluttet hvem vinderen bliver. De 100.000 Nkr. samt medfølgende diplom vil på åbningsdagen AquaNor 2017, blive uddelt af fiskeriminister Per Sandberg og projektleder Liv Holmefjord tirsdag den 15. august 2017.