3XJ Thyborøn Skibs & Motor A/S

Livet ved de danske kyster skal kortlægges

Udgivet af FiskerForum den 19-09-2018 · info@fiskerforum.dk

Livet ved de danske kyster skal kortlægges

Livet ved de danske kyster skal kortlægges

Fisk, hvaler, vandmænd, krabber og tang efterlader dna (arvemateriale) når de svømmer forbi de danske kystlinjer. Det vil forskere nu udnytte i et nyt projekt med navnet "KYST SEKVENS – miljøDNA undersøgelser af Danmarks marine biodiversitet", og som skal kortlægge alt liv langs Danmarks kyster.

»Der er meget fokus på biodiversitet i disse år, hvor vi ser et stort tab af biodiversitet i hele verden - det gælder også Danmark. Med det her projekt vil vi lægge en grundlinje for, hvad der findes nu, og samtidig finde ud af, hvilke faktorer der er de vigtige for fordelingen af biodiversiteten i danske have,« siger Philip Francis Thomsen, lektor ved Institut for Bioscience - Genetik, økologi og evolution i Århus.

I første omgang vil forskerne indsamle prøver fra omtrent 100 kystområder i Danmark og derigennem få et billede af, hvor stor biodiversiteten er, og hvordan den varierer, både fra sted til sted med forskellige typer havbund og med årstiderne.

På sigt håber forskerne, at miljø-dna kan blive starten på en serie af indsamlinger, så man over et årti eller mere kan følge biodiversitetens udvikling.

Kilde: JP.dk
VMS Group
As Scan
Hvide Sande Shipyard, Steel and Service
TSR Electronic
Vest-El Aps
Nordjyske Bank
Quiksling - Water Rescue
SeaMaster
Hvide Sande Havn
Hanstholm Havns Olieforsyning