Brexit aftalen, som premierminister Theresa May havde forhandlet på plads med EU i november måned og som senest i december måned blev udskudt til endelig afstemning her den 15. januar, led i aftes et gevaldigt nederlag. Ikke mindre end 432 stemte Mays EU-forslag ned i Underhuset, hvor kun 202 til det sidste troede på en fornuftig skilsmisse-aftale med EU.
Efter Mays nederlag, er der nu ingen der med sikkerhed kan spå om fremtiden. Et er dog sikkert, Storbritannien forlader EU fællesskabet den 29. marts 2019 og alle skal herefter indstille sig på, at der efter denne dato stilles krav om både told og afgifter samt dokumentation på alle varer, der krydser den britiske grænse.
Det tveæggede sværd
Med den ene hånd har Theresa Mays egne konservative stukket sværdet dybt i hendes løsning på en Brexit-aftale, mens selvsamme konservative med den anden hånd, har vinket afværgende og ikke ønsker at forlade EU, uden en aftale. Man kan derfor kun blive forvirret over dette absurde handlingsforløb når man ved, at det nu nærmest bliver umuligt af forhandle ny aftale hjem med EU, inden skilsmissen i marts. Så selvom ingen åbenbart ønsker et hårdt Brexit – at forlade EU uden aftale – ser det for nuværende ud til at netop dette bliver tilfældet.
Bølgerne ruller videre
Det er nu helt op til briterne, hvad der videre skal ske og EU har på forhånd ladet vide, at der skal være helt klare og utvetydige indikationer fra briternes side på, at man har et andet forslag til løsning på skilsmissen, inden man overhovedet vil overveje en udskydelse af briternes exit fra fællesskabet.
Det kunne være en ny britisk folkeafstemning om tilhørsforholdet til EU, et nyt parlamentsvalg eller et britisk ønske om en aftale, der minder om den norske løsning.
Det totale kaos
Den historiske ydmygelse af Theresa Mays Brexit-nederlag er nærmest ubærligt og efter oppositionens leder Jeremy Corbyns, fra Labour, forslag til mistillidsafstemning onsdag, der kommer til afstemning i eftermiddag og aften, hvor man forsøger at vælte Theresa Mays regering. Lykkedes dette ikke, vil parlamentet fremstå endnu mere splittet og kaotisk, selvom man efterhånden næsten ikke kan forstille sig dette.
På den baggrund udtaler flere eksperter marginal optimistisk, at netop dette måske kan være en medvirkende årsag til at Brexit helt bliver aflyst og paradoksalt nok, måske får briterne til at blive i EU.
Kilde: DR og TV2 FiskerForum.dk